Turismul romanesc are nevoie de o taxare corecta, ajustata posibilitatilor reale ale acestei industrii fara fum si care sa permita preturi comparabile cu cele din Bulgaria sau Grecia. Atata vreme cat TVA-ul in turism in Bulgaria este de 9 la suta pentru toate serviciile oferite turistilor straini, iar in Romania doar pe cazare si micul dejun inclus, fireste ca este greu pentru hotelierii romani sa mentina preturile la fel de mici ca si concurentii lor straini.
In mod grav, noul proiect al Legii Sanatatii prevede plata contributiei la asigurarile de sanatate la nivelul salariului mediu, ceea ce va exercita o presiune suplimentara pe angajator si va creste exponential presiunea fiscala pentru investitorii in turism, unde exista si salarii sub nivelul mediu pe economie. Acest lucru ar inseamna ca turismul va plati taxe mai mari in mod nejustificat, pentru ca normal este ca orice contributie pe venitul salarial sa fie calculata prin raport cu salariul real, nu cu unul virtual. De exemplu, o camerista sau persoana care se ocupa de intretinerea gradinii, a piscinei sau a locului de joaca pentru copii din cadrul unui hotel nu are neaparat salariul mediu pe economie, nivelul lor de salarizare fiind mai apropiat de salariul minim. in situatia in care se va modifica baza de calcul pentru cotele de contributii la sanatate, raportandu-se la salariul mediu brut, ambii angajati dati ca exemplu vor plati o contributie la asigurarile de sanatate nejustificat de mare.
in acest fel se aplica o noua frana turismului romanesc, pe langa taxele mari fata de statele invecinate, cum de exemplu Bulgaria, unde TVA-ul pentru prestarile de servicii, inclusiv masa pentru turistii straini, este de 9%, iar impozitul pe profit este de 10%. Iar aceasta noua impunere are loc in conditiile in care oricum este greu de concurat cu vecinii de la sud datorita diferentei de taxare, motiv pentru care este dificil de oferit preturi identice sau chiar mai mici pentru turisti, astfel incat litoralul romanesc sa reprezinte o alternativa reala.
In momentul de fata avem un deficit major intre numarul de turisti straini care aleg sa petreaca un concediu in Romania si cel al turistilor romani care aleg sa petreaca concediul peste granita, numarul celor dintai depasindu-l net pe cel de-al doilea. Daca bugetul actual nu permite o relaxare a fiscalitatii in domeniul turismului, ar trebui macar sa ne ferim de a introduce o taxare suplimentara care va sufoca complet acest sector economic. Iar efectele ar fi negative pe ansamblu, pentru ca turismul de incoming inseamna o anumita cantitate de valuta care intra in tara, adica este export de servicii.
Federatia Patronatelor din Turism si Servicii solicita de aceea reducerea contributiilor pentru salariile din turism pentru ca oricum avem deja cea mai scumpa forta de munca din Europa, iar acest lucru nu este de natura sa incurajeze dezvoltarea domeniului.