Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a criticat dur grupul conservatorilor britanici din Parlamentul European (PE), acuzandu-i ca „se bucura” de criza datoriilor care afecteaza zona euro.
„Sa vedem daca am inteles bine. Statul care a cheltuit de departe cel mai mult cu sectorul bancar este Marea Britanie”, a declarat Barrosso citand opinia conservatorilor, care se opun „programelor ample menite sa salveze sectorul bancar din zona euro”, relateaza publicatia electronica EUObserver.
Reactia lui Barroso a fost provocata de un discurs al eurodeputatului britanic Martin Callanan, liderul euroscepticilor (ECR), in opinia caruia „zona euro ar trebui sa se restranga astfel incat unele state sa poata reveni la starea lor de relativa competitivitate”.
Callanan, care reprezinta aripa cea mai eurosceptica a Partidului Conservator din Marea Britanie, a cerut in mod repetat ca Greciei sa i se permita sa paraseasca zona euro.
Barroso s-a declarat contrariat de faptul ca euroscepticii britanici incurajeaza statele sa paraseasca zona euro, adaugand ca acest fapt este „in contrast puternic” cu declaratiile premierului britanic, David Cameron.
Desi Cameron s-a opus integrarii constrangerilor fiscale in tratatele europene in decembrie, dupa ce a esuat in demersul sau de exceptare a Londrei de la reglementarile financiare ale Uniunii Europene, si el si adjunctul sau Nick Clegg, si-au exprimat sprijinul fata de o mai buna integrare a zonei euro, inclusiv referitor la eurobonduri.
Disputa a aparut la finalul unei dezbateri cu eurodeputatii si cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pe tema summitului de urgenta de saptamana trecuta. in cadrul acestui summit, liderii UE au ajuns la un acord de principiu privind utilizarea fondurilor UE pentru acoperirea datoriilor, Mecanismul European pentru Stabilitate, recapitalizarea directa a bancilor si imputernicirea Bancii Centrale Europene cu sediul la Frankfurt in vederea reglementarii sectorului bancar european. (MEDIAFAX)