Bucuresti, 3 aprilie 2012. Habitat for Humanty Romania s-a inscris in cursa pentru “Școala altfel”, pregatind o serie de evenimente la nivel local pentru tinerii din comunitatile in care se desfasoara programe Habitat for Humanity. Elevii vor merge pe santierele organizatiei, vor interactiona cu voluntari internationali, precum si cu familiile beneficiare din judetele Bihor, Cluj, Bacau, Dolj si Suceava.

Pe 3 si 4 aprilie 2012, 100 de tineri din 3 licee din Beius, judetul Bihor vor face turul unui cartier Habitat. Familiile beneficiare ale locuintelor ii asteapta pe elevi in casele lor, unde ii vor intampina cu voie buna si povesti despre voluntariat si implicare comunitara. Elevii vor avea ocazia sa lucreze si pe santier si vor ajuta la pregatirea terenului ce va fi utilizat de filiala pentru proiectele planificate pentru anul in curs.

“Eu am mai fost cu clasa pe santierul Habitat cand am lucrat alaturi de o familie saraca la acoperirea cu tigla a casei. Mi-a placut foarte mult si am vrut sa repet experienta”, spune Ionut Floruta, elev in clasa a XII-a la Colegiul National „Ioan Ciordas” din Beius.

“Școala altfel” se desfasoara si la filiala Habitat for Humanity Craiova. Acolo, elevi de la Colegiul National Fratii Buzesti si de la Școala Americana din Dubai vor participa la un atelier de team building “To build a dream”, prin care vor invata ce inseamna munca in echipa si isi vor pune cunostintele si timpul la dispozitie pentru o cauza nobila.  Se vor desfasura activitati similare  si la Comanesti, unde elevi din oras se vor alatura grupului de voluntari internationali si impreuna vor lua parte la diverse  worshop-uri organizate de echipa Habitat.

Timp de 4 zile, Habitat for Humanity Cluj ii va invita pe tineri la o sesiune de jocuri creative, orientate in jurul temei ”Fii super constructor pentru o zi!”, pentru a incuraja spiritul de echipa al acestora, dar si pentru a-i informa prin metode nonformale despre importanta luarii unor masuri de siguranta pentru a preveni posibile incidente atat in interiorul locuintei, cat si in afara ei.

„Noi suntem sprijiniti de mai multi ani de tineri in proiectele noastre avand o organizatie studenteasca din Cluj care ne ajuta de cate ori ii solicitam. Acum suntem bucurosi ca si cei mai mici au oportunitatea sa vada si sa inteleaga valoarea muncii voluntarilor, asa ca-i asteptam cu drag alaturi de noi”, spune Horia Jurcan, Director Programe Constructii la Habitat for Humanity Cluj.

Habitat for Humanity Radauti organizeaza workshop-uri, prezentari si seminarii despre voluntariat cu accent pe activitatile sale, la cateva scoli generale, dar si la doua colegii din municipiu: Colegiul Tehnic Radauti si Colegiul National Eudoxiu Hurmuzachi. De asemenea, vor organiza vizite pe santier cu elevii de la scolile generale, precum si sesiuni de lucru cu peste 100 de elevi.

Programul ”Scoala altfel” debuteaza din anul scolar 2011 – 2012 si consta in derularea, la nivelul fiecarei unitati de invatamant, in saptamana 2-6 aprilie 2012, a unui orar special format doar din activitati cu caracter non-formal. Simultan se organizeaza fazele nationale ale olimpiadelor scolare. Programul isi propune implicarea, deopotriva, a elevilor si a dascalilor, in activitati nonformale, interesante, care sa le valorizeze talentele, preocuparile extra-scolare si competentele in domenii cat mai diverse si interesante.

Ce inseamna ”Școala altfel” pentru Habitat for Humanity Romania? – sansa de a face auzita vocea familiilor in nevoie de locuire, sansa de a educa spiritul ajutorarii aproapelui, de a sadi samanta voluntariatului in mintea si sufletul elevului din Romania.

Ce inseamna ”Scoala altfel” pentru sistemul educational din Romania? – O ocazie de a adapta modus operandi al profesorilor de la catedra in functie de nevoile si asteptarile elevilor, o iesire din tiparele sistemului educational formal si o poarta de acces a masei catre un alt sistem de dezvoltare a unor competente cheie.

Habitat for Humanity este o organizatie non-profit, a carei misiune este sa elimine lipsa de adapost si locuirea saracaciosa a persoanelor din intreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit si reabilitat peste 500.000 de locuinte pentru 2.5 milioane de persoane din 80 de tari de pe intreg globul. Habitat for Humanity Romania a ajutat, pana in acest moment, peste 2.326 de familii prin programele desfasurate in tara, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judetele: Bihor, Cluj, Bacau, Dolj, Arges, Prahova si Suceava.

Ana-Maria Godja     – Manager Marketing si Comunicare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here