Firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro, a anuntat luni Ministerul Economiei. „Licitatia a fost adjudecata in favoarea firmei Roman Copper Corp. Canada la pretul de 200,77 milioane de euro, pretul de pornire al licitatiei fiind de 57,36 milioane de euro”, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Ministerul Economiei va negocia cu Roman Copper clauzele contractului de vanzare-cumparare a actiunilor. Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.
Statul a incercat de mai multe ori sa vanda Cupru Min, prima oara in 2008. Anul trecut, Ministerul Economiei a scos din nou la licitatie compania, cu intentia de a vinde integral actiunile pe care le detine, dar a amanat procedura pentru 26 martie 2012.
Privatizarea Cupru Min a fost aprobata de Guvern inca din 2006 si a fost asumata de Executiv in scrisoarea de intentie aferenta aranjamentului stand-by de tip preventiv cu Fondul Monetar International (FMI).
Potrivit acordului cu FMI, termen de privatizare a Cupru Min a fost stabilit pentru sfarsitul lunii aprilie.
„Strategia de privatizare a Cupru Min respecta sub aspectul obiectului si metodei, principiile europene in domeniul concurentei, aplicabile in procesul de privatizare. (…) Prin privatizarea acestei societati s-a avut in vedere continuarea activitatii de exploatare a minereului cuprifer in zona Rosia Poieni, atragerea de fonduri pentru realizarea investitiilor tehnologice si de mediu si implicit pastrarea si crearea de noi locuri de munca, precum si asigurarea dezvoltarii pe orizontala a activitatilor industriale in zona”, se mai arata in comunicat.
La licitatia cu strigare pentru vanzarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min s-au inscris alte trei companii, respectiv Oz Minerals (Australia), Dundee Holding BV (Olanda) si Ellatzite Med Ad din Bulgaria, ultima fiind insa descalificata.
Oz Minerals este o companie australiana cu activitati in principal in Austrialia si Cambodgia. Compania opereaza mine de cupru si aur. Dundee Holding exploateaza cupru, aur si argint in Bulgaria, Namibia, Canada si Armenia. Ellatzite-Med AD este cel mai mare extractor de minereu de cupru din Bulgaria, controlat de grupul Geotechmin, cu activitati in industria miniera si constructii.
Roman Copper Corp. este inregistrata in Toronto si este controlata de magnatul Stephen Roman, mostenitorul lui Stephen B. Roman, una dintre figurile notabile ale industriei miniere canadiene.
Stephen Roman a intermediat in anii ’80, impreuna cu tatal sau, achizitionarea primului reactor nuclear CANDU de catre regimul Ceausescu si a participat la atragerea finantarii initiale pentru Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, potrivit presei canadiene.
Roman are numeroase afaceri in domeniul minier, de la extractia de uraniu la productia de aur si alte metale.
Omul de afaceri este cofondator, director general si presedinte al Harte Gold Group, companie pe care o conduce din ianuarie 2009, potrivit Bloomberg Businessweek. El ocupa sau a ocupat functii de conducere la numeroase companii de profil, precum Global Atomic si Silvermet.
Roman a fost implicat in toate aspectele industriei resurselor naturale in ultimii 30 de ani si a identificat, dezvoltat, finantat si monetizat cu succes mai multe proiecte miniere si de petrol si gaze, potrivit Bloomberg.
El a contribuit de asemenea la modernizarea Fortelor Armate Canadiene, in perioada 1984-1985, din pozitia de consilier al ministrului Apararii. (Mediafax)