Consiliul Director al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a adoptat o noua strategie pe trei ani pentru Romania, in care face cunoscute prioritatile Bancii in sustinerea continuarii procesului de tranzitie. Strategia scoate in evidenta faptul ca, in ciuda semnelor modeste de redresare economica din 2011, bazata pe o recolta bogata si pe exporturi, perspectivele macro-economice pe termen scurt pentru Romania raman nesigure in lumina turbulentelor din zona euro si de pe pietele mondiale.
Documentul subliniaza faptul ca Romania are pe termen lung un potential de crestere puternic, care poate fi materilizat prin abordarea provocarilor inca prezente ale tranzitiei. Prin activitatea sa in Romania, BERD va dezvolta in urmatorii ani proiecte ce vor ajuta tara sa mentina stabilitatea in sectorul financiar, vor facilita fluxul de credite pentru sectorul economiei reale prin linii de creditare dedicate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) si investitiilor in eficienta energetica si vor contribui la dezvoltarea pietelor locale de capital. Sustinerea cresterii sectorului antreprenorial in Romania este una din prioritatile Bancii in noua strategie.
BERD va incuraja investitiile directe de capital strain in sectorul corporativ si va spijini firmele locale, atat prin investitii directe cat si prin intermediul fondurilor private de capital, punand accent pe sectoarele cu valoare adaugata, cum ar fi industria, agricultura si noile tehnologii. BERD intentioneaza sa isi extinda activitatea in sectorul infrastructurii municipale, facilitand aplicarea principiilor comerciale, competitia si implicarea sectorului privat in serviciile publice de transport si municipale. In acest sens, Banca va lucra indeaproape cu autoritatile romane pentru a cauta oportunitati de cofinantare a fondurilor structurale ale Uniunii Europene.
In sectoarele de infrastructura si energie, operatiunile Bancii se vor concentra pe consolidarea securitatii energetice a Romaniei si vor ajuta in privatizarea companiilor de stat. BERD va promova, de asemenea, tranzitia catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon, prin investitii in energiile regenerabile. “BERD continua sa sustina Romania in implementarea reformelor necesare, prin investitii si dialog cu guvernul roman.
Estimam ca vom investi anual in Romania aproximativ 400-500 milioane euro in urmatorii trei ani, avand ca obiectiv sprijinirea dezvoltarii economiei Romaniei”, a declarat Jean Marc Peterschmitt, Director Executiv BERD pentru Europa Centrala si de Sud-Est. De la inceputul activitatii sale in Romania, BERD a alocat peste 5,5 miliarde euro in diferite sectoare ale economiei, mobilizand investitii suplimentare de aproape 10 miliarde euro.
BERD, detinuta de 63 de tari si doua institutii interguvernamentale, sprijina dezvoltarea economiilor de piata si a sistemelor democratice. Pentru mai multe informatii vizitati pagina de internet: www.ebrd.com., precum si paginile de Facebook si Twitter