Rubla se intareste odata cu pretul petrolului, apreciindu-se puternic de la inceputul anului si pana in prezent, respectiv cu 7,7% in fata euro si cu 8,77% fata de dolarul american. Rusia are o situatie mai buna decat Europa, cu PIB-ul si investitiile straine „completate” de pretul petrolului in crestere.
Cresterea pretului petrolului favorizeaza in mod firesc economiile tarilor producatoare si exportatoare, iar intre acestea Rusia are o pozitie privilegiata, fiind sustinuta de PIB si investitii straine intr-o crestere considerabila in 2011: economia Rusiei a crescut cu 4,3% (sprijinita de productia agricola, cheltuielile in crestere ale populatiei si consumul favorizat de o inflatie ajunsa la un minim record), iar investitiile straine directe au ajuns la 48,5 miliarde dolari americani, depasind cu circa o treime nivelul anului precedent. Cu pretul petrolului inregistrand perspective de crestere considerabila in 2012, evolutia economiei Rusiei are multiple sanse de a le eclipsa pe cele ale multora dintre puterile lumii.
Kremlinul are insa in fata si numeroase provocari in acest an, intre care nevoia de reforma pentru calmarea agitatiei sociale si contracararea efectelor crizei economice europene, iar pastrarea unui buget echilibrat dupa promisiunile electorale efectuate ar fi favorizata la randul sau de un prêt ridicat al petrolului, respectiv de cel putin 130 de dolari/baril.
“Pretul petrolului a atins un maxim de 128,36 dolari/baril in februarie, inainte de a cobori spre 121 dolari/baril la jumatatea lunii martie si, asemeni celorlalte state exportatoare de petrol, Rusia va beneficia indirect de pe urma limitarii exporturilor Iranului incepand cu luna iulie a acestui an. in situatia in care Arabia Saudita nu va reusi sau dori sa acopere- incepand cu vara viitoare- golul lasat in oferta de petrol de catre Iran, atunci cotatiile este posibil sa se apropie chiar de 150 dolari/baril ( dupa cum se stie déjà de ceva timp), iar acest lucru ar putea oferi Rusiei sansa unui excedent bugetar. Banii ar putea fi folositi pentru investitii (inlocuind cu succes capitalul european mai putin interesat de plasamente pe termen lung in conditiile crizei datoriilor europene) si, cel mai probabil, o parte din acestia ar fi directionati catre cheltuieli sociale, imbunatatind starea de spirit a populatiei», a aratat Claudiu Cazacu, analist-șef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Rusia este cel mai mare producator de petrol din lume, cu un nivel de peste 10,6 milioane de barili pe zi, si al doilea exportator mondial, dupa Arabia Saudita. intre 75% si 85% dintre exporturile de petrol sunt directionate spre piata europeana.
in mod traditional, Rubla se bucura de atentia investitorilor atunci cand pretul petrolului crestea, dar in 2011 lucrurile au fost diferite : pretul petrolului a crescut cu 13,02%, in timp ce rubla a pierdut 4,84% in fata dolarului si 2,24% fata de Euro, moneda avand de suferit de pe urma retragerilor masive de capital, de aproximativ 84 miliarde de dolari. Situatia s-a schimbat insa incepand cu decembrie 2011. « Corelatia rublei cu petrolul a redevenit vizibila incepand cu decembrie 2011. in mod firesc insa, aprecierea petrolului a fost mai mare in termeni procentuali decat cea a rublei, respectand traditia unei volatilitati mai puternice in pietele de marfuri decat in cele valutare. De la 1 ianuarie si pana astazi, rubla a avansat cu 7,7% in fata Euro si cu 8,77% fata de dolarul american. in acelasi timp, petrolul s-a scumpit cu 10,7%», a precizat Claudiu Cazacu.
Episodul alegerilor, in urma carora Vladimir Putin a castigat un nou mandat de presedinte, nu a tulburat cotatia rublei, care si-a mentinut tendinta net ascendenta din ultimele trei luni. « Cel mai probabil, puterea de la Kremlin va avea resursele pentru a sustine in acest an atat bugetul public, cat si o crestere economica importanta, estimata la 4% in 2012 (mai ales daca prețul petrolului se menține la niveluri ridicate) si nu multe state au aceasta oportunitate. Rusia va avea o evolutie interesanta in acest an si in 2013, avand perspectiva de a-si creste influenta economica și politica in Europa si in lume», a aratat Claudiu Cazacu.
****
Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 21 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 30.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 35 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 21.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro