Studenti si militanti egipteni pro-democratie au fost in greva sambata pentru a marca implinirea unui an de la inlaturarea regimului lui Hosni Mubarak, in speranta ca vor determina armata sa paraseasca imediat puterea. La 11 februarie 2011, in cea de-a 18-a zi a unei revolte populare fara precedent, vicepresedintele de la acea vreme, Omar Suleiman, anunta intr-un scurt mesaj televizat demisia lui Mubarak.

Un an mai tarziu, mai multe organizatii, dintre care unele au contribuit la lansarea revoltei contra fostului presedinte, au facut apel la greva in universitati si la locurile de munca, pentru a cere ca armata, acuzata ca gestioneaza prost tranzitia, sa predea stafeta civililor.

Mai multi studenti au manifestat in universitati pentru a cere sfarsitul puterii Consiliului Suprem al Fortelor Armate (CSFA), caruia Mubarak i-a predat conducerea tarii.

Apelul la greva a divizat insa populatia si fortele politice. Fratii Musulmani, care domina noul Parlament ales, s-au opus, ca si numerosi egipteni, care se plang de degradarea economiei si de lipsa de securitate.Initial aclamata de populatie, junta de circa 20 de generali care i-a succedat lui Mubarak a promis sa faciliteze trecerea la democratie si sa redea puterea civililor cat de curand posibil. Dar ea este acuzata in prezent ca incearca sa-si pastreze privilegiile si influenta.  (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here