Este greu sa ramai indiferent atunci cand treci prin fata unei cofetarii sau cand in fata ochilor tai este un platou cu prajituri, care de care mai imbietoare, mai pline de promisiunile unei desfatari complete.
– Visul unui copil este sa fie inconjurat de cat mai multe prajituri. Nici adult fiind nu poti ramane indiferent. Domnule Gabriel Deaconu, cum este sa lucrezi intr-un domeniu plin de tentatii dulci?
– Pare fascinant sa fi inconjurat de atat de multe bunatati, intr-adevar, insa noi am trecut dincolo de tentatie. Atunci cand am pornit afacerea am dorit sa oferim o alternativa concreta la ceea ce exista pe piata. Intentia noastra a fost sa impartasim cu cat mai muti oameni bucuria pe care ti-o creeaza un lucru bun, de calitate, o prajitura cu gust si aroma autentice, facuta de la inceput pana la sfarsit din ingrediente naturale, urmand modul traditional de preparare.
– Asa cum se stim ca faceau prajiturile mama, bunica…
– Da, asa cum se pregateau prajiturile odata si cum, probabil, inca se mai fac. Spun „probabil”, pentru ca am observat ca timpul, de cele mai multe ori, ne limiteaza in a face tot ceea ce ne dorim. Este mult mai usor si mai rapid sa cumperi prajituri dintr-o cofetarie; torturile sunt si ele gata facute si nu trebuie sa ne mai obosim nici macar sa comandam. Iar daca totusi vrem sa face o prajitura in casa, multe femei opteaza pentru premix-uri, acele prafuri pe care le amesteci cu apa sau lapte si obtii ba un blat, ba o crema, ba frisca sau glazura. Aici am gandit noi ca putem interveni; ceea ce producem noi sunt, asa cum spuneam, prajituri, torturi, produse de patiserie pregatite din ingrediente naturale: folosim lapte, oua, unt, smantana, fructe, nu praf de oua, nu lapte praf, nu creme instant sau frisca lichida. Nu folosim potentiator de gust sau de aroma, dupa cum nu folosim nici substante care sa asigure o cat mai mare valabilitate produselor noastre.
De altfel, noi nu lucram pe stocuri. Tot ceea ce producem este numai in baza unor comenzi facute cu cel putin o zi inainte – in cazul torturilor, a prajiturilor mai elaborate sau in atunci cand se doreste o cantitate mai mare de prajituri. in cazul prajiturilor mai usor de pregatit, care nu necesita mult timp pentru preparare, putem onora comenzile in aceeasi zi, cu conditia ca aceste comenzi sa fie facute dimineata.
Un alt punct important este garantia redusa a produselor noastre. Noi oferim un certificat de garantie in care este mentionata ora ansamblarii. Din momentul livrarii, daca sunt pastrate in conditii de refrigerare, garantam produsele pentru 72 de ore.
– Care este publicul-tinta? Cum ati gandit aceasta afacere?
– Atunci cand am decis sa facem un business in adevaratul sens al cuvantului am gandit ca produsele noastre se preteaza foarte bine in restaurante, cafenele. insa majoritatea restaurantelor au bucatarii sau laboratoare proprii, unde prefera sa-si pregateasca propriile deserturi. Am incercat o colaborare cu o cafenea, mergand pana la a pregati anumite prajituri in exclusivitate, numai ca nu am putut sa asigur posibilitatea unui castig de 300% la care se astepta. Tot ce puteam oferi era un castig de 100%, nerentabil pentru o cafenea.
Asa ca ne-am indreptat atentia catre acel gen de public care este dispus sa plateasca o suma putin mai mare, poate, pentru un produs de calitate. Ne adresam familiilor care, macar la sfarsit de saptamana prefera sa manance traditional, incluzand in meniu si un desert.
Bineinteles ca avem in atentie si firmele care organizeaza diferite evenimente de la care prajiturile si produsele de patiserie nu pot lipsi.
– Trebuie sa recunosc ca in cofetarii nu am intalnit produse care sa poarte brand-ul „Dor de Dulce”. Unde va gasim?
– In mod sigur nu ne veti gasi in cofetarii, pentru ca, asa cum spuneam, noi nu lucram pe stocuri, iar ingredientele pe care le folosim sunt naturale. Costurile sunt mari si din aceasta cauza nu putem pregati mai mult decat stim sigur ca vom vinde. Ca sa revin la intrebare, ne gasiti in standerele Spin Media, pe Internet, la www.dordedulce.ro sau la telefon 0720.115.825. De asemenea, ne bazam afacerea foarte mult pe recomandari din partea prietenilor, a cunostintelor si clientilor. De aceea nu ne permitem sa facem rabat de la calitate. Mai mult, permanent cautam sa extindem sortimentele; de exemplu acum testam doua noi prajituri, Deliciu cu Capsuni si un gen de prajitura „Alba ca Zapada”. in general ne orientam spre retete ce ni se pare interesante si atractive. in afara de acest lucru, cautam sa extindem si serviciile de consultanta. Invariabil, clientul ne intreaba care e cea mai buna prajitura sau cel mai bun tort, dar gusturile sunt diferite. Ca atare, preferam sa sondam preferintele culinare ale clientului, evenimentul sau momentul la care se presupune ca se va consuma desertul, ce bauturi se potrivesc la desert sau ce desert s-ar potrivi la bauturile pe care le au in meniu sau orice altceva ne-ar putea ajuta sa ramanem in memoria afectiva a clientilor nostri. Doar e vorba de „Dor de Dulce”, nu?
CLAUDIA DANILIUC