Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, si liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, au anuntat, miercuri, in plenul Senatului, ca reprezentantii acestor grupuri initiaza un prostest parlamentar.”in situatii extraordinare, extreme trebuie atitudini si masuri extreme”, a aratat Hasotti, care a mentionat ca, incepand de miercuri, senatorii USL vor initia „un protest”.
Potrivit afirmatiilor sale, acesta masura de protest vine in urma faptului ca mandatul parlamentarilor a fost „viciat” prin paisprezece asumari de raspundere si prin abuzul de ordonante de urgenta.
El a reclamat faptul ca reprezentantii puterii nu au respectat algoritmul in cazul numirii unor membri in unele institutii subordonate Parlamentului.
Liberalul a aratat ca parlamentarii USL vor participa, totusi, la lucrarile Parlamentului in cazul dezbaterii unor eventuale motiuni, la procedurile legate de organizarea unor eventuale alegeri anticipate.
Potrivit afirmatiilor sale, parlamentarii din opozitie vor participa la contestarea unor legi la Curtea Constitutionala, la dezbaterea unor tratate importante pentru Romania si, daca se va pune in discutie, suspendarea presedintelui Romaniei.
„La Biroul Permanent si in plen vor participa liderii grupurilor parlamentare”, a mai precizat Puiu Hasotti.
„in fiecare luni, insa, vom veni in plenul Senatului pentru a arata in continuare ca protestul nostru va continua”, a spus el, adaugand ca parlamentarii USL vor continua sa adreseze interpelari si sa faca declaratii politice.
Hasotti a anuntat, de asemenea, ca parlamentarii USL isi vor dona indemnizatiile si toate drepturile care li se cuvin pe perioada protestului.
„Fiecare este liber sa doneze aceste drepturi unde crede. De exemplu, la SMURD”, a aratat acesta.
La randul sau, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a anuntat ca, incepand de miercuri, grupurile parlamentare USL se vor alatura „masei inepte”. „Vom intra in grupul viermilor care rod la temelia puterii si, sigur, vom purta cu demnitate acel apelativ de ciumpalaci”, a mentionat el, declarandu-se surprins de reactia parlamentarilor puterii, care „au mai avut forta” sa glumeasca dupa anuntul facut de opozitie.Deputatul PSD Victor Ponta a anuntat, miercuri, in plen, initierea de catre USL a unui protest parlamentar, aratand ca reprezentantii PSD si PNL vor fi prezenti in orele de program la Camera Deputatilor, dar nu vor participa la lucrarile acestui for legislativ.
Ponta a spus ca in privinta actiunilor parlamentare externe, parlamentarii USL „isi vor reduce prezenta doar la acele actiuni care tin de reprezentarea Romaniei la structurile internationale si la actiunile de protocol”.
Ponta a precizat ca parlamentarii opozitiei vor vota, miercuri, constituirea noului Birou Permanent al Camerei Deputatilor.
Liderul PSD a prezentat si motivatile protestului parlamentar initiat de opozitie, una dintre aceste motivatii fiind numarul de legi adoptate prin asumare, dar si „furtul repetat la vot si incalcarea procedurilor de catre Roberta Anastase”.
„Consideram ca prezenta noastra la lucrarile plenului, Comisiilor si Biroului Permanent poate sa aiba loc in masura in care Camera Deputatilor revine la rolul sau de a vota legi”, a spus Victor Ponta.
El a mai spus ca protestul parlamentarilor poate inceta la declansarea procedurilor de alegeri anticipate sau la o eventuala procedura de suspendare a presdintelui Romaniei.
Presedintele PSD a mai spus ca parlamentarii USL vor participa la vot in Camera Deputatilor in cazul tratatelor internationale care privesc interesul national si care nu sufera amanare.
Grupurile parlamentare reunite ale PSD si PNL au aprobat, miercuri, cu majoritate de voturi, inregistrandu-se doar doua abtineri, propunerea lui Victor Ponta ca opozitia sa intre in „protest parlamentar pe perioada nedeterminata”.
Abtinerile au fost din parte deputatilor PSD Victor Socaciu si Matei Bratianu.
sedinta s-a desfasurat integral in prezenta presei.
USL ar urma sa asigure o „prezenta minima” la comisii si Birouri Permanente
Senatorul PNL Teodor Melescanu a facut un amendament la propunerea lansata de Ponta, in care cerea ca liderii de grup ai partidelor de opozitie sa se intalneasca si sa stabileasca modul in care se va proceda la diferite activitati parlamentare, precum si o minima prezenta la lucrarile comisiilor si ale Birourilor Permenente.
Amendamentul a fost insusit. (Mediafax)