Guvernul a anuntat ca nu va modifica legislatia pentru a reveni asupra deciziei de sistare a platii indemnizatiilor revolutionarilor.”in legatura cu propunerea de politica publica de modificare a legislatiei privind drepturile revolutionarilor, primul-ministru Emil Boc precizeaza faptul ca Guvernul nu va modifica legislatia cu privire la drepturile revolutionarilor pentru a se reveni la situatia anterioara”, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
La sfarsitul anului trecut s-a decis ca indemnizatiile revolutionarilor sa fie sistate la plata incepand cu 2012.in presa au fost prezentate prevederile unui protocol semnat recent de reprezentanti ai PDL si cei ai revolutionarilor, prin care ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si secretarul de stat pentru Revolutionari George Costin se angajeaza sa identifice solutia financiara pentru plata indemnizatiilor reparatorii, fara sa fie afectat bugetul alocat pe acest an.
in protocol nu se face insa referire la o interventie a Guvernului, ci la faptul ca reprezentantii revolutionarilor vor prezenta grupului PDL din Camera Deputatilor propunerile de modificare a Legii recunostintei, act legislativ care reglementeaza drepturile revolutionarilor.
Presa a relatat astfel ca democrat-liberalii s-au angajat sa treaca legea prin Parlament in regim rapid.
Protocolul a fost incheiat in 20 ianuarie, de Ioan Oltean si Mircea Toader din partea PDL, secretarul de stat pentru Problemele Revolutionarilor George Costin, precum si de Teodor Maries, Nicolae Banutoiu si Victor Grigorescu, din partea organizatiilor de revolutionari.
Astfel, in urma discutiilor care au avut loc in 20 ianuarie, la sediul PDL, s-a convenit ca ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu si secretarul de stat George Costin „vor identifica de indata solutia financiara pentru plata indemnizatiilor reparatorii persoanelor prevazute la art. 4, alin. 4 din Legea 341/2004, fara a fi afectat bugetul alocat pe anul 2012”.
De asemenea, in protocol s-a stabilit ca reprezentantii revolutionarilor si George Costin sa prezinte, luni 23 ianuarie, grupului PDL din Camera Deputatilor propunerile de modificare si completare a Legii 341/2004. in protocol se arata ca amendamentele propuse au in vedere „imbunatatirea actului normativ, cu respectarea procedurilor parlamentare”.
„Amendamentele admise vor fi inaintate de indata comisiilor sesizate spre dezbaterea pe fond a legii. Raportul comisiilor va fi depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pana in data de 04.02.2012, urmand ca acesta sa fie inscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor si dezbatut in sedintele din zilele de 04-05 februarie. Votul final se va da in prima sedinta consacrata acestei activitati, dar nu mai tarziu de 08.02.2012”, se arata in protocolul semnat in 20 ianuarie.
De asemenea, partile au convenit ca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor sa fie sesizat pentru repunerea in dezbatere in regim de urgenta a Legii Lustratiei. Protocoul prevede luarea in considerare a „amendamentelor depuse de Societatea Timisoara si Asociatia 21 Decembrie, amendamente ce vor fi sustinute de reprezentati ai PDL, tinand cont de observatiile Curtii Constitutionale”.
in protocol s-a stabilit suspendarea „oricarei activitati publice si stradale a Asociatiei 21 Decembrie 1989, la sediile PDL”, pana la realizarea celor inscrise in documentul semnat in 20 ianuarie.
Anterior semnarii protocolului, Asociatia 21 Decembrie 1989 anunta proteste in perioada 23-27 ianuarie, intre orele 11.45 si 13.30, la sediul PDL din Aleea Modrogan. Actiunile de protest au fost autorizate de municipalitate.
(Mediafax)