Se va pastra tara noastra in tinta de inflatie stabilita de Banca Nationala a Romaniei pentru anul 2012?
Inainte de toate, va rog sa consemnati faptul ca in acest interviu eu nu exprim punctul de vedere al BNR, ci numai opinii in nume personal. Acum, revenind la intrebarea dumneavoastra, consider ca asa va fi, cu siguranta! De la sfarsitul anului trecut, deja am vazut o integrare a inflatiei in coridorul stabilit pentru tinta de inflatie. Am terminat anul cu 3,14%, ceea ce este un record al ultimilor 21 de ani. Inflatie a fost si inainte de 1989, dar era masurata altfel. Noi masuram inflatia dupa reguli europene de la 1 noiembrie 1990.
Ne asteptam ca, pana in luna martie – si datorita efectelor statistice, efectului de baza – sa vedem inflatia coborand pana aproape de 2%. Apoi, tot ca urmare a efectelor statistice, o vom vedea urcand! insa, media anuala va fi in jurul tintei stabilite pentru 2012 (3%, conform BNR – n. red.).
Faptul ca sunt alegeri in 2012, nu va avea consecinte negative asupra inflatiei, din cauza eventualelor promisiuni electorale?
Intotdeauna alegerile reprezinta un risc pentru economie, pentru inflatie! Sunt multe riscuri ce pot aparea, fie prin promisiuni electorale, fie din realitati pregatite pentru a castiga increderea alegatorilor. Sa speram, insa, ca in acesti ani de criza am invatat doua lucruri: pe de o parte, oamenii sa nu mai creada in promisiuni si – pe de alta parte – sa fie foarte atenti la durabilitatea unor masuri. Pentru ca am mai vazut „focuri de paie”! Masuri care s-au luat pentru cateva luni sau pentru un an, iar apoi totul s-a „dezumflat”. Important este sa nu mai avem „baloane de sapun” care sa se sparga atunci cand ne este lumea mai draga!
Cum apreciati ca va fi acest an pentru cursul de schimb al leului?
In general – si in special – BNR nu vorbeste despre momentul urmator al cursului. Chiar daca spuneam ca vorbesc doar in nume personal, eu sunt o „voce” de la Banca Nationala!
Ceea ce va pot spune cu siguranta este ca, asa cum in trei ani de criza am avut o piata valutara stabila, asa vom avea si de aici incolo! Stabilitatea pietei valutare este parte integranta a stabilitatii financiare. Iar BNR se ingrijeste foarte tare sa avem stabilitatea preturilor si stabilitate financiara in Romania!
Va rezista moneda unica europeana in 2012 si in anii ce vor urma?
Risc sa raspund „da”, fara ezitari! De ce spun asta? Pentru ca nu sunt date precise care sa ne arate ca euro ar putea sa nu mai existe. Sunt fel de fel de predictii dintre cele mai catastrofale, dar nu este cazul sa le si credem, daca nici cele de pana acum nu s-au adeverit!
Romania isi pastreaza anul propus pentru aderarea la Zona Euro?
Mai important decat anul, este programul! Romania si-a facut un program pentru euro, iar el este program de dezvoltare a tarii. Toate punctele acestuia, convergenta nominala si convergenta reala, ne ajuta sa asiguram stabilitatea tarii si dezvoltarea ei. Astfel incat pot spune foarte limpede ca adoptarea monedei unice europene este planul secundar. Planul principal este sa indeplinim conditiile pentru euro. Ca vom intra in 2015, in 2016, ori cand ni se va „deschide usa”, asta vom vedea! Dar important este – asa cum spuneam – sa indeplinim conditiile respective, pentru ca acestea sunt obligatorii, ori cu euro, ori fara euro…
Cum vedeti evolutia Greciei? Va exista vreun efect negativ asupra bancilor cu capital grecesc din Romania?
Evolutia Greciei este plina de riscuri si incertitudini. insa, in privinta bancilor grecesti de la noi, doresc sa subliniez foarte limpede ca – fiind vorba despre banci ROMaNEsTI cu capital grecesc – acestea se afla sub jurisdictia Bancii Nationale a Romanei, sunt supravegheate de BNR, asa ca nu sunt riscuri.
Credeti ca sistemul bancar romanesc va inlesni relansarea consumului intern, prin masuri favorabile reluarii puternice a creditarii, dupa semnalul dat de BNR?
Lansarea consumului este cu dublu sens! Noi am mai avut o lansare a consumului prin anii 2004 – 2008 si am vazut ce a iesit…
Problema este nu o relansare a consumului, ci un nou model economic, in care consumul sa intre intr-un echilibru cu oferta pe care economia romaneasca o are pe piata, deoarece o crestere a consumului fara o crestere substantiala a ofertei interne ar fi chiar un pericol.
Cum vedeti economia Romaniei in context european, in acest an?
Sunt institute importante din Germania, Franta si Marea Britanie care vorbesc despre faptul ca Europa de Vest ar fi intrat intr-o recesiune in trimestrul IV din 2011, iar recesiunea va continua in primul trimestru din acest an. Daca este asa sau nu, vom afla in luna februarie cand vor veni primele date de la Eurostat.
in aceste conditii, Romania trebuie sa reziste si sa-si creeze mai multe debusee pentru dezvoltare economica, pentru crestere economica, avand in vedere ca – daca s-ar adeveri datele privind o recesiune in Vest – ne vom confrunta cu o scadere a ofertei pentru exportul romanesc. si-atunci, va trebui sa gasim alte solutii ca sa nu intram si noi in recesiune si sa terminam anul 2012 cu o crestere economica, chiar daca numai de 1%!
Care este prima amenintare pentru economia noastra, acum?
Primul pericol pentru Romania ar fi sa scada exporturile. si daca scad exporturile, acest lucru se va reflecta negativ in toata industria romaneasca. Iar industria este baza cresterii economice!
Daniel Negut
(Articol preluat din revista Business Point, nr. 64, varianta print)