Noul cod de conduita pentru Membrii Parlamentului European a fost adoptat de deputatii europeni, joi, 1 decembrie. Acest cod stabileste regulile si principiile pe care vor trebui sa le urmeze deputatii europeni in cadrul contactelor lor cu terte interese, pentru a evita conflictele de interese.
Presedintele Jerzy Buzek a declarat: „Noul cod de conduita al deputatilor europeni va fi o pavaza puternica impotriva comportamentelor non-etice si o imbunatatire puternica adusa status quo-ului existent. Salut consensul larg in favoarea Codului elaborat in decursul a 10 saptamani. Astazi este cea de-a doua aniversare a intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona – e o zi excelenta in care sa adoptam Codul – mai multa puteri pentru Parlamentul European inseamna si mai multa responsabilitate”.
„Consensul larg exprimat de deputati cu privire la noul Cod de Conduita are un inteles simbolic care nu poate fi ignorat. Dovedeste opiniei publice ca Parlamentul European este un organism transparent pentru a servi binele comun si pentru a construi o Europa bazata pe libertate si justitie. Arata de asemenea angajamentul reinnoit al deputatilor europeni fata de comunitatea care i-a ales”, a declarat Carlo Casini (PPE, IT), Presedintele Comisiei pentru Afaceri Constitutionale si Raportor.
Principiul care ghideaza codul este transparenta. Deputatii europeni vor trebui sa furnizeze declaratii clare cu privire la activitatile platite in afara Parlamentului, remuneratia pentru aceste activitati, precum si cu privire la alte functii care ar putea sa constituie un conflict de interese. Codul contine de asemenea o interdictie explicita de a primi plati sau alte recompense in schimbul influentarii deciziilor parlamentare. Exista reguli clare privind acceptarea de cadouri si cu privire la situatia fostilor deputati europeni care se angajeaza ca lobby-isti.
Declaratia financiara
Deputatii europeni vor trebui sa declare, public si online, orice activitate profesionala desfasurata in ultimii trei ani inainte de alegeri, ca si orice calitate de membru al vreunui board al unei companii, NGO, si/sau asociatii, in acea perioada sau in prezent.
Orice activitate remunerata desfasurata in timpul mandatului de deputat european, inclusiv scrierea, conferentierea sau furnizarea de consiliere, chiar si ocazional, va trebui sa fie facuta publica daca va conduce la un castig mai mare de €5,000 pe an.
Sprijinul financiar de orice natura si orice interes financiar care ar putea provoca un conflict de interese vor trebui de asemenea sa fie facute publice. Orice schimbare adusa declaratiei trebuie notificata intr-un termen de 30 de zile si in eventualitatea in care nu se face acest lucru, deputatul respectiv nu va mai fi eligibil pentru detine calitatea de membru in Parlamentul European.
Cadouri
Orice cadou sau beneficiu evaluat la mai mult de €150 primit de un deputat european in cursul indeplinirii indatoririlor acestuia trebuie sa fie refuzat sau, daca acesta reprezinta oficial Parlamentul, sa fie transferate Parlamentului European.
Rambursarile costurilor directe nu vor fi considerate cadouri daca evenimentul la care s-a participat este o urmare a unei invitatii oficiale.
Sanctiuni
Daca acest cod este incalcat, pe baza unei decizii a Presedintelui Parlamentului dupa consultarea Comisiei Consultative, un membru poate fi sanctionat cu o mustrare, interzicere a diurnei de la 2 la 10 zile, suspendare temporara de la activitatile Parlamentului (fara a include dreptul de a vota) pentru maxim 10 zile, sau pierderea rolului de raportor sau alte pozitii alese in PE (pentru ultimele doua sanctiuni, este necesara o decizie de confirmare din partea Presedintelui). Orice astfel de sanctiune este facuta publica pe site-ul Parlamentului European.
Fosti deputati europeni
Fostii deputati europeni care se angajeaza ca lobby-isti in domenii direct legate de problematica europeana nu va vor beneficia de facilitatile care se acorda, in perioada exercitarii unei astfel de activitati.
Comisia consultativa
O comisie consultativa va ghida deputatii si Presedintele Parlamentului European cu privire la pasii care se vor lua in eventualitatea unor incalcari ale codului.
Urmatorii pasi
Biroul PE va trasa masurile pentru implementarea codului de conduita, si in special pentru introducerea unei proceduri de monitorizare.
Codul de conduita a fost aprobat cu 619 voturi pentru, 2 impotriva si 6 abtineri. Regulile intra in functiune la 1 ianuarie 2012.
Madalina MIHALACHE
European Parliament
Directorate General for Communication