Romania- un scenariu in care finantarea de la Fond va fi mai greu accesibila. Dobanzile cerute pentru a imprumuta Italia pe 6 luni au atins 6,5% la licitatia de saptamana trecuta, un maxim al perioadei de existenta a monedei Euro. Pentru scadente de 10 ani, dobanzile sunt peste pragul de 7%, reperul care a dus la salvarea fortata a Irlandei și Portugaliei. Dimensiunea datoriilor Italiei face ca fondurile aflate in prezent la indemana autoritatilor europene sa fie insuficiente, astfel incat FMI devine sursa de finantare spre care se orienteaza atentia unei tari care are nevoie de peste 325 miliarde Euro in 2012 pentru a-și rostogoli datoria ajunsa la scadenta și a acoperi deficitul public. « A recurge la FMI- fapt despre care se vorbește tot mai mult in cazul Italiei- este aproape imposibil in conditiile actuale. Puterea de foc a fondului este acum de aproximativ 390 miliarde Euro ; chiar daca ar folosi toate resursele aflate la dispozitie – ceea ce este extrem de putin probabil, avand in vedere regula prudentei care impune fonduri și pentru alte situatii de urgenta – FMI abia ar putea acoperi nevoile Italiei pentru o perioada putin mai mare de un an. O suma de 6-700 miliarde Euro ar fi mult mai bine primita de catre piete, dar pentru aceasta ar fi nevoie de alocarea de noi finantari catre FMI, din partea tarilor emergente care au puterea sa o faca. Problema este ca pentru moment China, principalul sustinator vizat, nu se grabește sa aduca banii de care ar fi nevoie», a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Drenarea finantarii FMI catre tarile dezvoltate ar insemna o noua faza a crizei datoriilor europene și recunoașterea dificultatilor cu care se confrunta economii dezvoltate. « Pentru Romania, extinderea crizei catre Italia reprezinta un triplu semnal de avertizare : intai, avem o piata de export aflata in dificultate, iar exporturile- un motor al economiei- ar avea de suferit ; in al doilea rand, canalul de finantare pentru banci s-ar putea subtia in continuare, iar in al treilea rand, cel putin la fel de semnificativ, resursele FMI vor deveni tot mai dificil de accesat, fiind alocate tarilor cu probleme din Vest. in consecinta, deși nu are probleme proprii majore, Romania va trebui sa invete lectia unei organizari exemplare pentru a reduce dependenta de FMI – fapt ce va fi o provocare importanta. Vom avea de rambursat imprumuturile deja contractate, iar accesul la pietele externe, in conditiile actuale ale primei de risc, este deja destul de scump. Avem nevoie de doua actiuni practice: diminuarea deficitului public catre tinta de 1,9% și, respectiv, pregatirea unui “plan B » de accesare a unor fonduri direct de pe piata locala. in perspectiva insa, cel putin la fel de importante sunt dirijarea capitalurilor catre investitiile de care este cu adevarat nevoie și evitarea tentatiei unor proiecte clientelare intr-un an electoral. Echilibrul economiei nationale și al Leului in fata Euro depind de o asemenea strategie», a precizat Victor Safta.
****
Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizatǎ de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).
Pentru mai multe informatii vǎ invitǎm sǎ vizitati www.xtb.ro