Mai multi primari din tara au declarat ca vor organiza referendumuri pentru a aplica Legea privind cainii comunitari adoptata marti de Camera Deputatilor. Primarul din Vaslui: Nu stim cat este de buna, dar o s-o aplicam. Primarul din Vaslui, Vasile Paval, nu stie cat este de buna Legea cainilor comunitari, adoptata marti de Camera Deputatilor, dar spune ca, desi „cainii fara stapan nu reprezinta o problema” pentru oras, va aplica aceasta lege si va face referendum pentru a eutanasia o parte dintre animale.
„Nu stiu cat este de buna aceasta lege, dar nu putem noi, ca autoritati locale, sa ne opunem acum. O sa aplicam legea si o sa mai si eutanasiem din cainii comunitari, chiar daca o sa mai si scapam din ei. Desigur, voi organiza si referendum local pe aceasta tema, dar poate legiuitorul ne lasa macar sa treaca sarbatorile. Noi nu am terminat nici recensamantul oamenilor, acum il facem si pe al cainilor?”, a declarat Vasile Paval miercuri.

El a sustinut ca in municipiul Vaslui cainii comunitari nu sunt o problema de care localnicii sa se planga.

„Cainii fara stapan nu sunt o problema deosebita la nivelul municipiului, desi au aparut si unele cazuri izolate de oameni muscati, asa cum a fost cel din zona parcului Copou. Acolo unde s-a impus, am luat masuri punctuale pentru ca populatia sa nu aiba de suferit”, a afirmat primarul Vasile Paval.

in municipiul Vaslui functioneaza, de mai multi ani, un padoc pentru cainii fara stapan pe care societatea de gospodarie comunala ii aduna de pe strazile orasului. Pentru aceasta activitate, Primaria cheltuieste lunar, in medie, 20.000 de lei, bani din care se asigura intretinerea a aproximativ 40 de caini.

Primarul din Pitesti: Trebuie luate masuri impotriva cainilor, nu-i putem lasa sa ne manance de vii

Primarul municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc, a anuntat miercuri ca populatia va fi consultata cu privire la problema cainilor comunitari, pentru a se decide eutanasierea sau sterilizarea acestora, el spunand ca trebuie luate masuri intrucat animalele nu pot fi lasate „sa manance oamenii de vii”.

Primarul din Pitesti a declarat ca 200 de caini comunitari sunt ridicati lunar de pe strazile municipiului, precum si din zona metropolitana, din care fac parte opt localitati.

„Doresc sa consult populatia in aceasta problema pentru a vedea in ce parte inclina balanta, sterilizare sau eutanasiere. Mi se pare normal sa cerem opinia cetateanului. Vom vedea cum vom proceda, pentru ca maidanezii sunt o adevarata problema in municipiul nostru. Nu-i putem lasa sa ne manance de vii, vom lua masuri”, a spus Tudor Pendiuc.

Primaria Brasov: Cainii comunitari sunt preluati de o asociatie. Nu e necesara aplicarea legii

Reprezentantii autoritatilor locale brasovene spun ca nu este nevoie ca Legea privind cainii comunitari sa fie aplicata in municipiul Brasov, intrucat, potrivit unui contract de colaborare cu Primaria, animalelor fara stapan sunt preluate de o asociatie si duse in adaposturi special amenajate.

Asociatia „Milioane de prieteni” a semnat in 1 august un contract de colaborare cu Primaria Brasov, in urma caruia toti cainii comunitari din municipiu au fost stransi si dusi intr-un adapost de pe strada Fundatura Harmanului, unde beneficiaza de hrana si tratament.

Contractul este valabil pana la sfarsitul acestui an, insa presedintele Asociatiei, Cristina Lapis, a spus ca spera ca reprezentantii Consiliului Local sa fie de acord cu prelungirea colaborarii.

„Eu sper ca in Consiliul Local se va decide continuarea colaborarii cu noi, pe care a inceput-o in 1 august, anul acesta. Nu se pune problema eutanasierii. La Brasov oricum nici nu este un numar asa de mare de caini fara stapan. in prezent, in adapostul nostru sunt 700 de caini. Am primit 400 de la Primarie si alti 300 erau la noi. Aici sunt ingrijiti si speram sa fie adoptati, iar in acest sens avem o colaborare cu o asociatie din Germania”, a spus Lapis.

De la inceputul acestui an, Asociatia a dat spre adoptie, atat catre cetateni, cat si catre asociatii din strainatate, circa 900 de caini comunitari.

Directorul Serviciului Public Politia Animalelor, Flavius Barbulescu, a spus ca toate costurile privind intretinerea cainilor fara stapan din Brasov sunt suportate de Asociatia „Milioane de prieteni” si nu se pune problema eutanasierii acestora.

„in momentul de fata, nu este nevoie sa se mai eutanasieze cainii la Brasov. Legea se refera la spatiile publice. Odata ce acesti caini nu mai sunt pe domeniul public, fiind preluati de o societate privata, aceasta lege nu se mai aplica. La Brasov nu este nevoie de aplicarea acestei legislatii. Noi mai avem acum 30 de caini in adapostul nostru, care in perioada urmatoare vor fi transferati la adapostul Asociatiei Milioane de prieteni”, a spus Barbulescu.

Primarul Sucevei vrea triplarea bugetului pentru gestionarea cainilor comunitari, fara eutanasiere

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anuntat, miercuri, ca propune Consiliului Local Suceava triplarea bugetului alocat gestionarii cainilor fara stapan din municipiu, astfel incat pana in luna septembrie 2012 sa fie adunati toti cainii din oras si sa fie dusi in adaposturile municipalitatii.

Lungu a spus, intr-o conferinta de presa, ca in prezent in municipiul Suceava sunt aproximativ 3.000 de caini fara stapan, din care 1.500 sunt in adapostul municipalitatii, iar restul pe strazi.

El a aratat ca degeaba autoritatile locale fac eforturi pentru modernizarea orasului daca pe strazi continua sa fie caini fara stapan si ca din acest motiv propune Consiliului Local un plan coerent, cu termene si fonduri pentru gestionarea acestei probleme.

Lungu a spus ca vor fi alocate fonduri de 150.000 de lei pentru constructia unui nou adapost pentru caini si alti 150.000 de lei pentru plata utilitatilor si hranei cainilor.

El propune ca toti cainii fara stapan sa fie adunati de pe strazi si adusi in adaposturi, urmand sa fie sterilizati, iar cei bolnavi vor fi eutanasiati, decizia eutanasierii urmand sa fie luata de o comisie din care vor face parte si reprezentanti ai asociatiilor de protectie a animalelor.

Primarul a spus ca vrea ca prin asociatiile de proprietari sa fie consultata si populatia privind acest plan de gestionare a problemei cainilor fara stapan.

El sustine ca pana in luna martie 2012 vor fi inventariati cainii fara stapan din municipiu, pana in iunie va fi construit cel de-al doilea adapost pentru caini, iar pana cel tarziu in 30 septembrie 2012 vor fi adunati toti cainii fara stapan din municipiu si dusi la cele doua adaposturi.

„De zece ani ne invartim in jurul cozii privind acest subiect”, a spus Lungu.

El a aratat ca pana acum au fost sterilizati peste o mie de caini din municipiu, dar ca li s-a dat drumul pe strazi si ca, de fapt, problema nu a fost solutionata.

Ion Lungu a mai spus ca impreuna cu asociatiile de protectie a animalelor vor fi adunati de pe strazi si vor fi ingrijiti in adaposturi cainii fara stapan. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here