Liderii USL au anuntat luni ca declanseaza procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Liderul PNL, Crin Antonescu, a sustinut ca acest demers al USL „nu e un moft, nu e o inventie de agenda”.”Demersul de suspendare nu este un moft, nu este o inventie de agenda, nu este nimic din ceea ce am vazut in ultimele zile ca au socotit foarte multi analisti si comentatori. Sigur, este o lume in care politicenii i-au obisnuit pe toti, pe cetateni, pe comentatori, pe proprii colegi, cu demersuri care sa insemne altceva decat ceea ce ele spun. Avem convingerea foarte ferma ca, dupa cele petrecute din 6 decembrie 2009 pana astazi, in Romania s-a petrecut, in afara Constitutiei, un proces de grava erodare a statului de drept, un proces de substituire a institutiilor acestui stat. Practic, vointa si actiunea politica s-au concentrat in mod neconstitutional in mana unui singur om, un om care dicteaza Guvernului, un om care a construit imoral si ilicit majoritati parlamentare false, un om care, asa cum arata ultimele sale declaratii, nu mai accepta nici macar in aparenta sa respcte independenta puteri judecatoresti”, a declarat presedintele PNL.
Antonescu a afirmat ca PSD, PNL si PC urmeaza sa desemneze reprezentanti proprii intr-o comisie comuna a USL care sa redacteze cererea de suspendare care va fi trimisa Parlamentului.
Crin Antonescu a precizat ca procedura de suspendare inseamna cativa pasi, primul dintre acestia fiind desemnarea, luni, de catre Birourile politice ale fiecarei formatiuni din Uniune a membrilor comisiei care va redacta cererea de suspendare.
„Probabil intr-o saptamana vom avea acest document finalizat”, a mentionat Antonescu.
El a precizat ca, ulterior, va avea loc o discutie in grupurile parlamentare reunite si, daca grupurile vor asuma aceasta propunere, aceasta va fi initiata, pe traseul parlamentar stabilit de Constitutie.
Crin Antonescu a mai spus ca USL isi propune sa initieze o larga dezbatere publica in legatura cu acest act politic si, in cursul acestei dezbateri publice, in functie de calendarul ce va fi stabilit, sa se incerce conturarea in jurul acestui demers a unui larg curent public.
Ponta, intrebat ce articol din Constitutie a incalcat Basescu: „Vi le dam in scris”
intrebati de ce anume se face vinovat, in opinia lor, Traian Basescu, pentru a justifica decizia USL, cei doi copresedinti au afirmat ca presedintele si-a subordonat toate institutiile statului.
„Domnul Basescu a reusit din 2009 sa isi subjuge in totalitate Guvernul. Nu mai exista Guvern, exista Traian Basescu care anunta masuri guvernamentale. A reusit sa ocoleasca sau sa isi subordoneze Parlamentul. (…) Domnul Basescu mai are o singura reduta, care se cheama Justitia, motiv pentru care se duce la CSM sa le spuna judecatorilor cum ar trebui sa judece, se duce la DNA si anunta cine va fi sef in continuare. Asta nu este treaba lui Basescu, ci a magistratilor. Lucrurile ni se par foarte grave, deci suntem obligati sa reactionam”, a declarat Ponta.
El a spus ca articolele din Constitutie despre care USL apreciaza ca au fost incalcate de presedinte vor figura in cererea care va fi adresata Parlamentului si Curtii Constitutionale.
„Totul se face in scris, vorbele se uita. Nu vreti sa le vedeti scrise?”, a raspuns el intrebarilor jurnalistilor.
Ponta a mai spus ca avizul Curtii Constitutionale asupra cererii de suspendare este consultativ, judecatorii trebuind doar sa verifice legalitatea cererii si respectarea procedurii constitutionale.
intrebat cum va reactiona USL daca procedura de suspendare va fi un esec, Ponta a raspuns: „Oamenii vor sa il demita pe Basescu, dar il apara niste parlamentari cumparati si santajati”. (Mediafax)