Procurorul general al Romaniei cere CSM sa analizeze afirmatiile lui Sorin Ovidiu Vintu facute in fata instantei, care ar reprezenta manifestari care exced cadrului constitutional si procesual privind dreptul la aparare, libertatea de expresie si limitele acesteia. „Va solicitam sa analizati situatia constata in legatura cu aparitia in mass-media a unor afirmatii denigratoare si care aduc grave incalcari ale dreptului la imagine a magistratilor, cu consecinta afectarii independentei intregului sistem judiciar”, se arata in sesizarea transmisa de procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava
Procurorul general arata ca mass-media – agentiile de presa, presa on-line, inclusiv posturile de televizune – au prezentat sub titlu „sustinerile inculpatului Vintu Sorin Ovidiu …” declaratiile acestuia din fata instantei care, luni a judecat recursul impotriva arestarii preventive, in dosarul avand ca obiect savarsirea infractiunilor de delapidare (in dauna Petromservice SA) si spalare a banilor.
„Avand in vedere continutul afirmatiilor facute in contextul mentionat facem urmatoarele precizari: Limbajul folosit … «daca nu voi eliberat in aceasta seara voi lua justitia in proprile maini…procurori rau intentionati sau idioti…» reprezinta manifestari care exced cadrului constitutional si procesual privind exercitarea dreptului la aparare, dar si celui privind libertatea de expresie si limitele acesteia”, subliniaza seful Ministerului Public.
Mai mult, arata demnitarul, prin agresiunile verbale si amenintarile la adresa justitiei „se creeaza un potential de degradare a imaginii magistratilor, ca reprezentanti ai institutiilor statului”.
„Avand in vedere ca aceste atitudini au fost obiect al dezbaterii publice, supunem atentiei necesitatea unei analize si dispunerea masurilor legale”, mai arata sursa citata.
Procurorii Parchetului instantei supreme au retinut zece persoane in dosarul privind delapidarea Petrom Service si au dispus masura interdictiei de a parasi tara fata de un al unsprezecelea inculpat.
Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie i-au retinut in acest dosar pe Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, omul de afaceri moldovean Octavian turcan, fostul director general al Petrom Service Gheorghe supeala, fostul director financiar al Petrom Service Zizi Anagnostopol, omul de afaceri prahovean Mihai Sorin, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca, Daniela Brasoveanu si Ioan Bohalteanu, pentru 24 de ore, acuzatiile fiind de delapidare, complicitate la delapidare si spalare a banilor.
Procurorii au mai dispus fata de Rino Graziano Raicovich, cercetat in acelasi dosar, masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara.
Probele administrate in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale, au relevat faptul ca falimentarea controlata a Petrom Service a dus la prejudicierea societatii cu suma de 83.163.165 de euro si afectarea a 72.000 membri ai Asociatiei Salariatilor, care, in calitate de actionari minoritari, nu au mai putut incasa dividendele, datorita activitatilor frauduloase de diminuare semnificativa a valorii actiunilor.
Probatoriul administrat a aratat ca falimentarea controlata a Petrom Service a produs, indirect, prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.
Tribunalul Bucuresti i-a arestat pe cei zece retinuti de Parchet.
Acuzatii au facut recurs la Curtea de Apel Bucuresti.
Judecatorii Veronica Gaina, Daniela Panioglu – candidate pentru inalta Curte de Casatie si Justitie – si Vasile Bajan, de la Curtea de Apel Bucuresti, au decis, luni, inlocuirea masurii arestarii preventive in cazul celor zece cu cea de a nu parasi tara pe perioada cercetarilor Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului instantei supreme.
Decizia judecatorilor este definitiva, astfel ca inculpatii arestati in cazul Petromservice au fost pusi in libertate. (Mediafax)