Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului intre Romania si SUA privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania, informeaza Presedintia. Acordul a fost semnat la Washington, la 13 septembrie, la nivel de ministri de Externe.

Semnarea acordului a avut loc la un an si jumatate de la inceperea negocierilor. Ellen Tauscher a condus delegatia americana pe durata negocierilor, echipa Romaniei fiind condusa de secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Acordul incheiat de Romania si SUA privind amplasarea elementelor scutului antiracheta la Deveselu a fost facut public in 23 septembrie.

Potrivit documentului, baza de la Deveselu ramane in proprietatea si sub jurisdictia Romaniei, iar operatiunile din baza se vor desfasura numai cu luarea corespunzatoare in considerare a sanatatii si a sigurantei publice.

Acordul mai prevede ca „toate cladirile, inclusiv cele construite, utilizate, modificate sau imbunatatite de fortele Statelor Unite, sunt proprietatea Romaniei, in timp ce obiectele si instalatiile mobile raman proprietatea fortelor Statelor Unite sau a contractorilor Statelor Unite, dupa caz”.

Tratatul mai prevede si ca „legile aplicabile pe teritoriul Romaniei se vor aplica in perimetrul Bazei”, iar fortele SUA vor avea obligatia sa respecte legile Romaniei si sa se abtina de la orice activitate neconforma cu spiritul Acordului.

De asemenea, Romania va stabili un spatiu aerian restrictionat deasupra si in jurul Bazei de la Deveselu, urmand sa fie stabilite restrictii de trafic aerian, se arata in articolul IV al Acordului privind scutul antiracheta.

Romania si Statele Unite se vor coordona si vor coopera cu privire la securitatea transportului elementelor Sistemului de Aparare impotriva Rachetelor Balistice in timpul transportului pe teritoriul Romaniei in afara Bazei. Romania recunoaste dreptul Statelor Unite de a proteja aceste elemente. Procedura aplicabila va fi stabilita intr-un aranjament de implementare.

De asemenea, Acordul prevede ca „Romania va asigura, conform legislatiei romane in vigoare, ca folosirea suprafetelor de teren din jurul Bazei sa fie conforma cu operarea Facilitatii si a Sistemului de Aparare impotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite in Romania”.

„Statele Unite vor furniza informatiile relevante pentru ca Romania sa reglementeze modul de folosire a suprafetelor de teren din jurul Bazei. Parametrii specifici si limitarile folosirii terenului vor fi stabilite intr-un aranjament de implementare”, se arata in acord.

Numarul membrilor fortei Statelor Unite si ai componentei civile desfasurati in Baza de la Deveselu dupa ce faza de constructie este finalizata si operatiunile incep nu va depasi 500, mai prevede textul acordului privind scutul antiracheta.

Documentul precizeaza insa ca, in mod obisnuit in baza vor fi aproximativ 150 de persoane, membre ale fortei Statelor Unite.

„N umarul membrilor fortei Statelor Unite desfasurati in Baza in mod obisnuit va fi de aproximativ 150 de persoane „, prevede documentul in Articolul IV, punctul 9.

Reprezentantul de rang inalt al Statelor Unite „va avea autoritate exclusiva asupra activitatilor si operatiunilor” de la Deveselu, in timp ce Romania va fi responsabila pentru asigurarea securitatii si protectiei Bazei in afara perimetrului Facilitatii, prevede de asemenea acordul privind scutul antiracheta.

„Baza si personalul militar si civil roman aflat in Baza vor fi sub comanda romana exercitata de catre un reprezentant al fortelor armate romane (denumit in continuare «Comandantul roman»)”, se arata in acord. Documentul prevede explicit atributiile acestui comandant roman care va fi desemnat in treizeci de zile de la intrarea in vigoare a acordului.

Romania nu isi va asuma raspunderea pentru niciun prejudiciu cauzat in afara teritoriului Romaniei de elemente ale scutului, cu exceptia cazurilor in care astfel de prejudicii sunt rezultatul actiunilor sau neglijentei Romaniei, prevede acordul privind scutul antiracheta.

Acordul dintre Romania si SUA privind amplasarea elementelor scutului antiracheta la Deveselu este incheiat pe perioada nedeterminata, insa poate fi denuntat in orice moment de catre oricare dintre parti, prin notificare scrisa, dar care isi ca produce efectele in termen de doi ani. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here