Proiectul de lege privind retinerea datelor de trafic de catre operatorii de telefonie mobila a fost depus la Parlament la inceputul lunii noiembrie de catre ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme si deputatul PDL, Adrian Badulescu, fost ofiter SRI. Gandul.info noteaza ca proiectul care obliga operatorii de telefonie mobila sa stocheze timp de sase luni toate apelurile si mailurile a fost adoptata pentru prima data de Parlament in 2008 dar a fost declarat neconstitutional de catre judecatorii Curtii Constitutionale au declarat-o neconstitutionala in 2009, deoarece „afecteaza exercitiul drepturilor sau al libertatilor fundamentale – drept la viata intima, privata si de familie, dreptul la secretul corespondentei si libertatea de exprimare”.

Proiectul actual reia in mare parte prevederile din 2008, dar ministrul Conunicatiilor sustine ca a incercat sa elimine prevederile neconstitutionale. El a adaugat ca daca nu se adopta aceasta lege Romania va fi penalizata de catre Uniunea Europeana, fiind deja declansata procedura de infringement. Ministrul a apelat la calea parlamentara, desi la Ministerul Comunicatiilor este in lucru un proiect similar, care a fost criticat insa de mai multe ONG-uri.

Pe langa cerintele partenerilor europeni, initiatorii sustin ca detinerea acestor informatii de catre autoritati le va ajuta in vederea prevenirii, cercetarii, descoperirii si urmarii penale a infractiunilor si, in special, a criminalitatii organizate.

„Dorim sa subliniem faptul ca necesitatea acestei legi deriva si in contextul recentelor atacuri teroriste care au avut loc in Norvegia in luna iulie a acestui an, impunandu-se astfel masuri pentru combaterea recrudescentei acestui fenomen”, explica in expunerea de motive deputatii PDL Valerian Vreme si Adrian Badulescu.

Daca legea va fi adoptata de Parlament in cazul retelelor de telefonie fixa si mobila se vor retine timp de sase luni numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarului celui spre care a fost redirectionat apelul, dar si numele acestora. in cazul serviciilor de Internet – posta electronica si telefonie, se va identifica utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit. Astfel, pentru toate comunicarile prin telefon sau internet se vor retine data, ora initierii si incheierii comunicarii, ora conectarii si deconectarii de la Internet, adresa de IP, furnizorul de Internet.

„in aplicarea prevederilor prezentei legi sunt interzise interceptarea si retinerea continutului comunicarii sau a informatiilor consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice, in aceste cazuri fiind aplicabile prevederile Codului de procedura penala si cele din legile speciale in materie”, se arata in proiectul de lege depus de deputatii PDL.

Dupa sase luni toate aceste date vor trebuie distruse ireversibil.

„Oamenii nu trebuie sa se astepte la nimic in plus. Acest mecanism functioneaza si in prezent numai ca el trebuie adus in legalitate. Este vorba doar despre retinerea datelor de trafic, asta insemnand numerele de telefon ale celor care apeleaza si ale celor primesc si intervalul cat a durat convorbirea pentru o perioada de sase luni de zile pentru ca ele in cazul unor infractiuni sa poata servi urmarii penale. Deci oamenii nu vor fi afectati sub nicio forma. S-au purtat discutii si cu societatea civila si cu partea de justitie, am incercat sa eliminam toate elementele de neconstitutionalitate. in momentul de fata nu avem un control asupra operatorilor, ei pot retine sau nu datele de trafic. Partea procedurala, ceea ce inseamna folosirea acestor date in unele procese penale nu poate fi utilizata atata timp cat ele nu sunt retinute legal”, a declarat pentru gandul Adrian Badulescu. Fost ofiter SRI in perioada 1992 – 2002, deputatul PDL sustine ca aceasta experienta nu l-a ajutat in redactarea acestui proiect de lege.

El a mentionat ca daca acest proiect de lege nu va fi adoptat in doua luni, Romania va fi penalizata si va trebui sa plateasca 50.000 de euro pe zi.

„Aceasta directiva se aplica in toate statele UE cu exceptia Germaniei. Germania si Romania nu o au la aceasta data, iar Suedia este in procedura de infringement, ea a fost judecata si plateste la ora aceasta 50.000 de euro pe zi pentru ca nu au transpus aceasta directiva in practica”, a subliniat Badulescu.

Deputatul PDL recunoaste insa ca initiativa legislativa se afla in contradictie cu deciziile Curtii Constitutionale. „in lege apare ca va fi retinut si numarul destinatarului si al celui care apeleaza. Suntem putin in contradictie in sensul ca directiva europeana prevede acest lucru, detinerea celor doua numer, iar Curtea Constitutionala a spus ca ar trebui retinut numai numarul celui care a apelat”, a dezvaluit initiatorul legii. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here