Premierul Emil Boc a declarat luni dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni cu seful statului, ca mesajul de baza este „prudenta maxima in context economic international extrem de dificil, care, din nefericire, afecteaza si Romania”. Primul ministru a precizat, inainte de sedinta BPN al PDL, ca la intalnirea de la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu au participat guvernatorul BNR si ministrii cu competente in domeniul economic si al absorbtiei fondurilor europene.
Boc a precizat ca s-a discutat despre perspectiva economica interna si internationala in baza Consiliului European, absorbtia fondurilor europene si pregatirea vizitei delegatiei FMI in Romania.
„Mesajul de baza este prudenta maxima in context economic international extrem de dificil, care, din nefericire, afectaza si Romania”, a precizat Emil Boc.
Purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu, Valeriu Turcan, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca la intalnirea de la Palatul Cotroceni, la care au participat membri ai Executivului si guvernatorul BNR, au fost discutate mai multe teme economice, in contextul ultimelor evolutii internationale.
„Presedintele Traian Basescu va sustine o declaratie de presa in cursul dupa-amiezii”, a mai spus Valeriu Turcan.
intre ministrii care au participat la intalnirea de la Cotroceni s-au numarat Gheorghe Ialomitianu, Leonard Orban, Elena Udrea, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Ion Ariton, Valeriu Tabara, Laszlo Borbely.
seful statului a anuntat, duminica, la Bruxelles, ca va avea marti o intalnire cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a discuta in mod deosebit legat de utilizarea fondurilor europene.
Basescu a declarat de asemenea, in conferinta de presa sustinuta la Bruxelles, ca a atentionat in mod expres ca programul de recapitalizare a bancilor trebuie sa aiba in vedere si mentinerea nivelului de expunere a bancilor din zona euro in romaneasca.
„Nu putem accepta o recapitalizare care sa fie adusa la volumele necesare prin retragere de bani, spre exemplu, de pe piata romaneasca, pentru a face fata crizelor din interiorul zonei euro. si asa, intarzierea in decizii ne-a creat probleme deosebite si in ceea ce priveste chiar finantarea deficitelor si a datoriilor pe care le aveam pentru acest an. Am ajuns sa ne imprumutam la preturi mai mari, deci la dobanzi mai mari decat in 2010, cand Romania nu era stabilizata macroeconomic. Iar asta din cauza deprecierii CDS-ului intregii regiuni, pentru ca nu s-au luat masuri la timp in ceea ce priveste Grecia”, a spus seful statului.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se va afla in Romania in perioada 25 octombrie – 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, iar cele mai importante teme de pe agenda de lucru vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat. (Mediafax)