Numerosi americani continua sa creada, si dupa zece ani, in multiplele teorii ale conspiratiei privind atentatele din 11 septembrie 2001, considerandu-le un complot al administratiei Bush destinat sa justifice invadarea Afganistanului si Irakului. In pofida nenumaratelor anchete oficiale, independente sau jurnalistice si adeseori in pofida bunului simt, aceste teorii sustin ca agentii americani, sau israelieni, au amplasat explozibil in turnurile World Trade Center si la Pentagon, inainte ca acestea sa fie lovite de avioanele comandoului islamist.
Altele sugereaza ca chiar daca administratia George W. Bush nu a ordonat moartea propriilor cetateni, aceasta nu a facut nimic pentru a impiedica atentatele in timp ce stia despre pregatirea lor. Obiectivul a fost declansarea razboaielor si reprimarea libertatilor publice in Statele Unite.
Aceste teorii diferite au adeptii lor: in 2006, un sondaj Scripps Howard arata ca 36 la suta dintre americani credeau intr-un complot organizat la varful statului federal. Acestea au inflorit in lumea musulmana si in alte zone, in special in Franta, unde L’effroyable imposture (Teribila impostura), o carte a lui Thierry Meyssan publicata dupa atentate, s-a vandut in 200.000 de exemplare.
„Loose Change”, un documentar independent, a fost vizionat de 125 de milioane de ori pe Google si de 30 de milioane de ori pe YouTube, potrivit realizatorului Dylan Avery. Acest film rezuma diferitele teorii care contesta teoria oficiala a faptelor:
– Turnurile gemene din New York nu s-ar fi putut prabusi de la un singur impact cu un avion de linie.
– Evolutia Wall Street inainte de atentate arata ca unii brokeri fusesera avertizati.
– Peste Pentagon a cazut o racheta a armatei americane, nu un avion.
– Zborul 93 al United Airlines nu s-a prabusit in Pennsylvania, ci a fost doborat in zbor.
Numeroase asociatii de profesori universitari, de arhitecti sau ingineri „pentru adevarul privind 11 septembrie” se considera veritabile grupuri de cercetatori care incearca sa demonteze cea mai mare manipulare din istoria americana.
in opinia lor, adevaratii nebuni sunt cei care cred versiunea oficiala, asa cum sustine David Ray Griffin, autorul cartii The New Pearl Harbor.
„in cazul in care consideram ca un miracol este o incalcare a principiilor stiintifice, in special ale fizicii si chimiei, atunci s-au produs cel putin zece miracole, daca dam crezare teoriei oficiale”, a declarat el pentru postul de radio californian KPFA.
De la asasinarea lui Kennedy la indoielile privind nationalitatea lui Barack Obama, teoriile complotului au o istorie lunga in Statele Unite. Adeptii lor raman o minoritate si sunt tinta celor care nu cred in conspiratii, pe site-uri ca www.debunking911.com.
Dar istoricul Kathy Olmsted, de la Universitatea California Davis, intelege de ce unii dintre compatriotii sai se indoiesc de versiunea oficiala, avand in vedere propriile teorii ale complotului avansate de administratia Bush cu privire la Saddam Hussein si Ben Laden si despre armele detinute de fostul presedinte irakian.
„Administratia Bush s-a jucat cu faptele pentru a nu spune ca a mintit flagrant in timpul razboiului din Irak. Atunci, oamenii se intreaba cine spune adevarul despre 11 septembrie”, observa Olmsted.
in opinia lui Rich Hanley, de la Universitatea Quinnipiac din Connecticut, succesul teoriilor complotului se explica si prin traumatismul suferit de opinia publica americana.
Dupa zece ani, multe persoane au in continuare „dificultati in a intelege cum 19 teroristi inarmati cu cutite au putut provoca un soc asa de mare”. (Mediafax)