La un credit de 40.000 de euro sau echivalent diferenta dintre rata lunara la un credit in lei si unul in euro este de circa 85 de euro. Pe o perioada de 30 de ani clientul plateste 30.000 de euro in plus la banca. Bancherii nu se vor grabi sa ieftineasca ipotecarele in lei, care ar ramane singura alternativa pentru clientii care doresc sa se imprumute pentru a-si cumpara o casa, in conditiile restrictiilor pe care BNR le pregateste la finantarile in valuta, considera analistii.
„Ieftinirea creditelor in lei poate veni numai din scaderea dobanzilor interbancare. Marja fixa a bancilor este destul de mica in acest moment la creditele imobiliare, de circa 3-3,5%, astfel ca ieftinirea nu poate veni de aici. Depinde de cum va evolua si dobanda de politica monetara”, considera Liviu Andrei, directorul general al brokerului de credite Alliance Finance.
Un nou regulament al BNR, aflat deocamdata in faza de proiect, vizeaza limitarea sumei imprumutate la cel mult 70% din valoarea garantiei in cazul creditelor imobiliare in valuta, fata de 85% la finantarile in lei.
Masura vine in conditiile in care mai mult de 95% din creditele ipotecare acordate in prezent sunt in valuta, in conditiile in care diferenta de dobanda intre lei si euro ramane semnificativa. Diferentialul de dobanda ajungea la sfarsitul lunii iulie la circa trei puncte procentuale. Dobanda anuala efectiva medie la finantarile in euro era de 6,4% pe an, in timp ce la lei lei ajungea la 9,4% pe an, potrivit datelor BNR. (Mediafax)