„Industria nationala nu mai poate fi o pasare Phoenix”. In urma cu 20 de ani, in Romania functionau zece rafinarii, combinatele siderurgice produceau in medie 14 milioane de tone de otel pe an, industria materialelor de constructii, de ciment, precum si ceramica, sticlariile si prefabricatele luasera amploare. Toate aceste industrii reprezentau un potential semnificativ de activitate pentru furnizorii de echipamente si servicii dedicate domeniilor respective, cu atat mai mult cu cat pe piata concurenta era slaba.
In acest context, exact in urma cu 20 de ani, o echipa formata din 18 specialisti in automatizari, proiectare si electronica infiinta compania Syscom18, astazi unul din liderii nationali in automatizari industriale si sisteme de masura. „Pe 2 septembrie a.c. aniversam 20 de ani de activitate, facand parte, practic, din prima generatie de companii private infiintate dupa Revolutie. In 1991, sa pornesti o afacere pe cont propriu si transferul catre sistemul privat erau cu adevarat acte de curaj. Procesul de privatizare s-a derulat lent in anii ’90 si nu este incheiat nici in prezent daca ne gandim la companiile furnizoare de energie si utilitati aflate inca in proprietatea statului. Una peste alta insa, multe dintre companiile private infiintate la inceputul anilor ’90 in Europa Centrala si de Est au avut posibilitatea de a se dezvolta rapid, construind afaceri care au in prezent o valoare semnificativa si detin pozitii importante in pietele lor.”, declara Ion Andronache, presedintele Syscom18.
Fata de inceputul anilor ’90 insa, sectorul industrial nu mai ofera astazi un potential similar pentru companiile furnizoare de aplicatii, produse, solutii si servicii destinate lucrarilor de modernizare si automatizare. Pe de o parte, industria a inregistrat un declin in privinta productivitatii, restructurarea si privatizarea reducand considerabil amploarea activitatii. „Totodata, companiile furnizoare de solutii complete de automatizari industriale cum suntem noi au sanse sa mai implementeze proiecte doar vreo 10-15 ani de acum inainte, daca ne gandim ca multe dintre sisteme si instalatii au fost deja modernizate de la inceputul anilor ’90 si pana acum, multe au fost desfiintate, iar alte proiecte noi nu se intrevad in numar semnificativ in viitorul apropiat.”., explica Ion Andronache.
In aceste conditii, companiile romanesti se orienteaza de la an la an tot mai mult catre export. „Directiile noastre de new business se indreapta catre Orientul Mijlociu, Asia si Africa de Nord, unde avem sanse de a dezvolta proiecte, intrucat acolo sunt cereri si sunt necesare lucrari de extindere si modernizare in special pentru petrol si gaze. Automat, cand vine vorba despre transport, extractie, depozitare, prelucrare titei si gaze, este nevoie de sisteme de masura si control furnizate si implementate la un raport convenabil calitate-pret. Astfel se explica prezenta noastra acolo in ultimii 5-6 ani, in calitate de integratori de sistem si producatori de sisteme de masura.”, spune domnul Andronache.
Per ansamblu, companiile autohtone furnizoare de echipamente pentru sectorul industrial au urmat in general, in cei peste 20 de ani post-decembristi, dinamica economiei romanesti, care a cunoscut atat perioade importante de cadere, urmate de reveniri si cresteri, perioada 2000-2008 fiind una de crestere continua si durabila. Criza economica din ultimii doi ani da semne treptate de incetinire. Diferentele dintre sectorul industrial al Romaniei din anii ’89-’90 si cel prezent sunt insa atat de mari, incat comparatiile se dovedesc inutile in opinia jucatorilor din domeniu care si-au gestionat afacerile in ambele perioade.
„Dupa 20 de ani de transformari radicale, e prea tarziu ca industria nationala sa mai poata fi o pasare Phoenix: cenusa multor unitati industriale a fost deja maturata… Trebuie sa ne intoarcem insa in prezent si sa ne adaptam conditiilor actuale. Asadar pentru perioada urmatoare ne asteptam la o usoara crestere fata de anul trecut, insa planurile noastre urmaresc in continuare cresterea exporturilor. Se pare ca serviciile si produsele romanesti la export au mai multe sanse sa iasa mai repede din criza decat ramanand pe plan local. Noi facem eforturi constante sa ne atragem parteneri de afaceri din tari non-UE in special.”, concluzioneaza Ion Andronache.
Silvia Popescu
Specialist Relatii Publice