Bani calduraNumarul beneficiarilor de subventie la caldura va creste, iar plafonul pentru care acestea se vor acorda va fi majorat si el, autoritatile locale urmand sa decida daca sa acorde in continuare ajutoarele la incalzire in cuantumul stabilit, a spus, duminica, ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu.

Lazaroiu a explicat ca Guvernul va elimina subventia de la bugetul de stat de 350 de milioane de lei, fiind pastrata doar suma de 120 de milioane de lei care reprezinta ajutoarele la incalzire pentru persoane vulnerabile.

Ministrul insa nu a putut garanta ca persoanele vulnerabile vor plati la fel ca anul trecut, daca autoritatile locale vor acorda in continuare ajutoarele de incalzire in cuantumul stabilit, precizand ca primariile nu sunt obligate sa mai acorde aceste subventii.

Ministrul Muncii a spus ca fata de anul trecut in sezonul rece 2011-2012 doar consumatorii vulnerabili vor beneficia de ajutoare. Astfel, din 1,4 milioane de familii racordate la CET-uri, 330.000 vor beneficia de subventie in acest an, fata de 200.000 anul trecut.

O alta schimbare fata de anul trecut este pragul maxim pentru care se acorda subventia, acesta crescand de la 615 lei cat a fost in 2010-2011 la 786 de lei. in 2010 – 2011, persoanele care aveau venit pe membru de familie de pana la 615 lei primeau 10% subventie. Anul acesta, cei cu venit intre 615 si 786 vor primi 5%.

Doar pentru persoanele singure acest prag va fi de 1.082 de lei, ajutorul fiind de 10% din factura.

Lazaroiu a spus ca Ministerul Muncii ar trebui sa aloce in acest an 345 de milioane de lei, iar autoritatile locale 370 de milioane de lei, iar daca acest lucru se va intampla consumatorul vulnerabil nu va plati mai mult decat anul trecut la factura de energie.

Ministrul a precizat ca vulnerabilitatea este calculata pe baza veniturilor, dar si a bunurilor din gospodarie.

El a subliniat si faptul ca se vor schimba si regulile de acordare a subventiei astfel ca vor fi verificati 60% dintre cei care depun dosare la primarie, iar acestia vor fi alesi aleatoriu de catre minister. Pana in prezent erau verificat doar 3% dintre cei care depuneau cerere de subventie.

„Cand am facut un control pe anul trecut din 30% dintre dosarele verificate 18% aveau nereguli, fiind vorba de frauda, respectiv un milion de lei, suma acordata necuvenit”, a spus Lazaroiu.

Ministrul Muncii a recomandat primariilor sa renunte si ele la subventie si sa-si indrepte fondurile spre persoanele sarace.

Autoritatile locale pot adopta politica Guvernului si sa acorde ajutoare de incalzire doar persoanelor cu „venituri modeste”, dar pot decide sa continue subventionarea nediferentiata a proprietarilor de blocuri, firmelor de apartament si familiilor cu venituri mici, a declarat, vineri, Emil Boc.

Premierul a afirmat, in cadrul unei emisiuni la postul national de radio, ca ajutoarele de incalzire care vor fi acordate de Guvern incepand cu aceasta iarna trebuie directionate catre familiile cu venituri „modeste” si nu ca pana in prezent, catre toata lumea.

„Guvernul a luat decizia ca ajutoarele de incalzire pe care statul le da sa mearga direct la cei care au cu adevarat nevoie. Pana acum, subventia pe care o acorda Guvernul era la combustibil, de 45% din valoare, si se aplica nediferentiat si la unul care avea (in proprietate-n.r.) un bloc de locuinte sau la unul care avea avere o suta de milioane de euro sau la cineva care avea pensia minima, deci se aplica acelasi sprijin, beneficiau in egala masura”, a spus Boc.

Potrivit primului – ministru, odata cu introducerea noilor norme, persoanele cu venituri mari nu vor mai beneficia de subventii la incalzire din partea statului. El a subliniat insa ca acestia pot primi si pe mai departe sprijin din partea autoritatilor locale.

„Primariile pot in continuare sa acorde subventie si ajutoare de incalzire, fie sa acorde numai ajutoare de incalzire directionat pentru familiile care sunt cu venituri mai mici.(…) La nivel local se va decide daca se merge pe politica Guvernului si nu se mai da subventie generalizata la toata lumea, si la cel cu blocul de locuinta, notar sau la cel care are venituri mari, ca si la cel care are pensie minima sau venitul minim garantat”, a spus Boc.

Potrivit premierului, daca primariile adopta politica Guvernului si renunta la subventia generalizata, pot completa ajutoarele de incalzire acordate de Guvern pentru familiile cu venituri reduse. (Meidafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here