Datoria publica uriasa, dezordinea de pe scena politica si nu numai mentin Japonia in atentia agentiilor de rating, multi analisti anticipand ca a treia mare economie a lumii va fi urmatoarea tinta pentru reducerea calificativului de credit. Standard & Poor’s (S&P) a anuntat o decizie istorica, de a reduce ratingul AAA al Statelor Unite cu o treapta, la AA+, in principal din cauza divergentelor de pe scena politica de la Washington.
De altfel, decizia S&P a modificat intr-o anumita masura perceptia asupra ratingurilor de tara, plasand in centrul atentiei climatul politic in cazul statelor dezvoltate, cu datorii uriase.
Agentiile de rating se concentreaza pe capacitatea politicienilor de a face fata unei noi crize financiare declansate de turbulentele de pe pietele europene ale datoriilor de stat, sau unei recesiuni globale prelungite, in contextul subtierii semnificative a resurselor fiscale fata de momentul 2008, anterior falimentului Lehman Brothers.
Cel mai mult de pierdut intr-un astfel de scenariu ar avea guvernele din tari precum Japonia, care nu mai dispun de modalitati de a-si apara pietele sau de a-si stimula economiile fara a se angaja la noi datorii.
S&P a aratat, de altfel, intr-un comunicat transmis luni, ca implicatiile de rating pentru tarile asiatice vor fi mai grave in cazul unei noi crize financiare sau recesiuni decat in urma cu trei ani.
„Capacitatile fiscale ale Japoniei, Indiei, Malaeziei, Taiwanului si Noii Zeelande s-au redus fata de nivelurile ante-2008. Daca va veni o noua recesiune, va crea probabil un impact mai profund si mai prelungit decat cea care a trecut”, noteaza S&P.
Japonia, cu o datorie guvernamentala bruta de 200% din PIB la o economie de 5.000 de miliarde de dolari, este urmarita atent de toate agentiile de rating, chiar daca cea mai mare parte a datoriei este finantata pe plan intern, de catre investitori japonezi.
S&P atribuie Japoniei ratingul AA-, cu perspectiva negativa, ca si Fitch.
Moody’s califica Japonia la Aa2, sub evaluare pentru o posibila retrogradare. Evaluarea ar trebui sa se incheie in urmatoarele saptamani cu reducerea ratingului, in urma a trei trimestre consecutive de contractie economica, situatie complicata si de un parlament foarte fragmentat si un guvern care nu se bucura de popularitate in randul alegatorilor.
Moody’s a avertizat luni ca interventia dze saptamana trecuta a Japoniei pe pietele valutare pentru temperarea aprecierii yenului a fost ineficienta si va avea consecinte negative pentru ratingul tarii.
„Aceeasi logica pe care a aplicat-o S&P in cazul Statelor Unite poate fi aplicata si scenei politice japoneze, unde nu se poate decide nimic. Deci retrogradarea Japoniei este foarte probabila”, comenteaza Masamichi Adachi, senior economist la JPMorgan Tokyo. (Mediafax)