balancing-stonesPresedintele Traian Basescu a declarat marti, la radioul public, ca Romania sta mai bine decat multe alte tari, dar are un mesaj de atentionare deoarece tara este inca fragila.
Declaratiile presedintelui la RRA: M-as bucura sa fie magazine la care sa se vanda mai ieftin pentru pensionari, dar vreau sa stiu cate magazine ar trebui deschise. Dorinta mea la clasa politica este legata de responsabilitate si prudenta. stiu ca romanii sunt suparati pe mine, dar fac apel sa inteleaga cu nimeni nu a vrut sa le ia din salarii, dar sunt momente in care Guvernul face ce trebuie si nu ce vrea.
Mesajul meu este de prudenta, ca sa nu ne facem singuri un rau mai mare decat ne fac altii. Cel mai mare risc este dat de populism si de instabilitatea politica. in momentul de fata cele mai mari cheltuieli cu aparatul de stat sunt in teritoriu. Politica de diminuare a cheltuielilor trebuie dusa si in teritoriu. Birocratia e generata chiar de organizarea noastra, iar dezvoltarea regionala aproape ca nu poate fi intrevazuta pe zone atat de mici, la nivel de judet.

Apelul la prudenta vine din faptul ca toti analistii economici de calibru nu exclud riscul unei intoarceri a crizei in aceasta toamna si semnalul dat pentru SUA nu este cel mai fericit. Romania este pregatita pentru un nou val al crizei, dar nu ne va fi bine.
Trebuie sa privatizam si spitalele si sistemul de asigurari de sanatate. Sper ca in toamna Guvernul sa inainteze Parlamentului noua lege a Sanatatii, in care spitalul sa nu mai fie doar o unitate de stat. Situatia din sistemul sanitar este cronica si va fi rezolvata pe masura ce vor creste veniturile populatiei si se va putea creste contributia. Este clar ca finantarea fundamentala va veni din contributii si nu va putea fi realizata in 2-3 ani.

Daca sistemul de sanatate nu indeplineste ceea ce s-a stabilit acum nu va fi finantat suplimentar. Se vor da 300 de milioane de lei acum iar apoi banii se vor acorda pe masura ce Casa de Sanatate si Ministerul fac niste modificari. Nu putem continua sa spunem „cheltuiti, faceti ce vreti cu banii si veniti la noi sa va dam diferenta”. Romania are una din cele mai mici contributii la sistemul de sanatate pe veniturile cetatenilor.
Statul nu mai este statul dinainte de 1989. Acum doar o mica parte din venituri mai vin la bugetul de stat. Daca o companie cu capital de stat nu-si plateste furnizorii, de unde sa luam banii? De la salarii, de la pensii? Furnizorii vor merge in instanta si vor cere banii iar companiile vor merge in faliment.

Ministrul Economiei a fost felicitat de delegatia FMI pentru ca a trecut la programe de restructurare. Nu exclud posibilitatea ca unele din aceste regii sa fie lasate sa intre in faliment. Nu s-a stabilit inca o lista, dar Guvernul nu are posibilitatea sa plateasca datoriile regiilor. Va ramane o amintire faptul ca Guvernul scoate din dificultate orice companie.

Marii furnizori de arierate sunt companiile de stat. Nu am dubii ca marile regii au avut un management politizat si prost. Nu numai ca nu fac profit dar nu-si platesc nici furnizorii. Daca vedem ca a mers prost, propunerea a fost ca macar la o parte din companii sa privatizam managementul. Exemplu este Hidroelectrica. Daca ar fi fost manageri privati la Hidroelectrica garantez ca nu ar mai fi existat contractele pentru baietii destepti. Statul nu are datorii in momentul de fata. Marea problema este ca regiile au avut si au management politizat.

A fost optiunea mea si a premierului sa discutam prelungirea unui acord de precautie care sa aiba ca obiect marile gauri din economie, regiile si sanatatea. De la FMI ne trebuiesc asistenta tehnica si credibilitate.
Nu stiu daca este vreo perspectiva de indexare a pensiilor. Cand economia va produce mai mult cu siguranta vor fi marite si pensiile. Nu trebuie sa uitam lectia acestei crize, dar fiecare sa se intinda atat cat ii este plapuma. Trebuie sa consumi cat produci. in momentul de fata datele economice nu justifica promisiuni catre pensionari si justifica angajamente foarte retinute legat de revenirea la salariile bugetarilor.

Perspectivele sunt cele prezentate de seful delegatiei FMI. Romania are o perspectiva buna daca este prudenta. Politicienii dechid economate, maresc salariile fara sa spuna ca avem 14,2 miliarde de imprumutat pentru fondul de pensii. Acesti politicieni mint, ori eu ca sef al statului care intelege ca daca ne intoarcem in situatia de a imprumuta mai mult va fi mult mai rau decat a fost in trecerea prin aceasta criza. Romania nu trebuie sa se mai intoarca la dezechilibrele macroeconomice din 2009-2010, cu orice pret politic.

Guvernul are obligatia sa arate ce se face atata timp cat mediul mediatic in care evolueaza este atat de ostil. A fost cea mai urata campanie dusa de mare parte din mijloacele mass-media care si-a dorit esecul, sustinuta de politicieni.
Investitiile trebuie sa fie de acum principalul motor economic si consumul sa acompanieze investitiile. Dincolo de lista lunga de masuri luate, Romania a avut si anul trecut si anul acesta cel mai ridicat procent din PIB din Uniunea Europeana destinat investitiilor si acest lucru s-a vazut. somajul mediu este 9,4% in UE, in Romania este 7% pe primul trimestru.

Oamenii trebuie sa fie responsabili cand se angajeaza la un credit.

Prima obligatie pe care o avem este sa refacem salariile taiate, dar ne trebuie garantia stabilitatii veniturilor bugetului de stat. Nu se poate face simultan reducerea taxelor si readucerea salariilor la nivelul de la care s-a taiat.

Avem norocul unei bune productii agricole si a fost incurajata si de conditiile climatice.Oricat ne-a fost de greu, agricultorii si-au primit subventiile la timp. A fost un efort mare dar s-a facut. Daca nu reusim sa miscam economia bunastarea nu poate fi decat artificiala, demagogica.

Obiectivul nostru este ca incepand cu ianuarie sa continuam procesul de recuperare a salariilor taiate, dar in momentul de fata nu putem spune cat pentru ca Romania este dependenta de ce se intampla in UE si pe plan global.

Promisiunea publica a fost ca vom incerca sa acoperim banii retinuti bugetarilor incepand cu 1 ianuarie 2012, pentru ca inca suntem intr-o situatie dificila, fragila. Putem plati pensiile si salariile dar orice miscare gresita poate fi asemanata cu a unuia care merge pe sarma.

Trebuie sa imprumutam 14,2 miliarde de lei.

Mesajul meu este: Atentie! Romania este inca fragila.

Romania sta mai bine decat multe alte tari din punct de vedere al echilibrelor macroeconomice si al nevoii de a imprumuta bani de pe pietele externe.

Suntem pe un trend de reducere a deficitului bugetar si obiectivul este ca anul viitor sa imprumutam mai putin ca sa nu mai fim atat de dependenti de tot ce se intampla in exterior. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here