Proiectul scrisorii de intentie convenita cu FMI in urma actualei misiuni de evaluare, desfasurata in iulie-august, prevede majorari salariale doar pentru anul viitor, dar conditionat de progrese inregistrate in reducerea numarului de angajati, prin plecari voluntare, a declarat premierul Emil Boc.El a aratat, la postul public de televiziune, ca o alta conditie stabilita in scrisoarea FMI pentru recuperarea taierilor salariale din sectorul bugetar este ca ponderea in PIB a cheltuielilor cu salariile sa nu depaseasca 7,2%.
Seful Guvernului a precizat astfel ca politica reducerii numarului de salariati in sectorul bugetar, prin angajarea unei singure persoane la sapte posturi vacantate, va continua, numarul actual de bugetari fiind cifrat la 1,233 milioane persoane.
„Noi lucram pe foarte multe scenarii de lucru, printre care inclusiv o componenta prevazuta pentru luna octombrie, dar cu foarte multe variabile. Masuram de mai multe ori si decidem o singura data. Vom putea decide cand avem toate datele pe masa. Varianta de baza prevede majorari salariale incepand cu 1 ianuarie 2012”, a spus Boc.
Premierul a declarat, anterior, ca in coalitie nu s-a discutat despre o eventuala majorare a salariilor incepand cu luna octombrie 2011, el precizand ca obiectivul este ca de la 1 ianuarie 2012 sa inceapa recuperarea diminuarii salariale.
Si ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca este prematur sa se vorbeasca despre majorarea salariilor, el precizand din nou ca rectificarea bugetara vizeaza bani pentru investitii si plata arieratelor.
Coalitia a decis, in sedinta de luni, majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie, a declarat, pentru „Gandul”, Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor nationale, precizand ca s-a discutat despre un procent de 5%.
Presedintele Traian Basescu a precizat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca face un apel „la seriozitate” din partea partidelor politice, in special a celor ce alcatuiesc majoritatea guvernamentala, subliniind ca „nu este de tolerat niciun fel de populism”.
Guvernul considera ca exista spatiu fiscal pentru cresterea salariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operata numai dupa o noua reducere a numarului angajatiilor bugetari, afirma seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.
„Guvernul va lua o decizie referitor la cat de mare va fi cresterea (salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul in care va fi adoptata. Nu ar fi intelept nici din partea mea, nici din partea lor, sa spunem in acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului – n.r.) exista spatiu pentru cresterea salariilor, dar trebuie sa asteptam pana la acel moment pentru a fi siguri. Cresterea salariilor poate avea loc doar daca exista un numar satisfacator de angajati in sistemul bugetar. Exista inca o supraangajare in sectorul public”, a spus Franks.
Atat in precedentul acord cu FMI, cat si in actuala intelegere cheltuielile cu personalul sunt limitate in sume absolute, iar orice majorare salariala este posibila doar in acest spatiu.
In acordul incheiat in luna mai, Guvernul se angajase la reducerea personalului bugetar in limita a 1,29 milioane de salariati. (Mediafax)