investmentsNervozitatea pietelor si pretul mare, de 840 milioane dolari, cerut de Guvern pentru participatia la Petrom ar putea afecta programul ambitios de privatizare, comenteaza Reuters.Romania a scos la vanzare 9,8% din Petrom, cea mai mare tranzactie facuta vreodata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dar pretul tinta este cu aproape 20% peste nivelul din piata.

„Piata este stabilita de cumparator, exista multa instabilitate. Daca Italia explodeaza, s-ar putea ca participatia sa nu fie vanduta”, a declarat o sursa apropiata tranzactiei, adaugand ca exista cerere, dar este foarte sensibila la pret.

Tarile din Europa emergenta, in frunte cu Polonia si Rusia, incearca sa vanda active de stat pentru a consolida finantele publice si a atrage investitii si experienta straina in industriile locale.

Romania a actionat mai tarziu de teama sa nu provoace concedieri si a ramas cu active ineficiente care inghit anual sute de milioane de euro.

Guvernul s-a angajat sa accelereze privatizarile, in cadrul unui nou acord preventiv, de cinci miliarde de euro, convenit cu Fondul Monetar International (FMI).

Investitorii urmaresc cu atentie si situatia din Grecia care vrea, sub presiunea creditorilor internationali, sa vanda participatii la companii de stat, privatizari din care sa obtina 50 de miliarde de euro pana in 2015.

Perspectivele economice nefavorabile vor face insa investitorii reticenti la preturile cerute.

Leul a atins in aceasta saptamana cel mai redus nivel din ultimele sapte luni, iar actiunile s-au depreciat la BVB, din cauza temerilor provocate de criza datoriilor suverane din Europa.

Asta inseamna ca Petrom este un indicator esential al angajamentului si cererii investitorilor pentru alte tranzactii, intre care vanzarea de participatii in companiile energetice Transelectrica si Transgaz si oferta publica initiala a Romgaz.

OMV este actionarul majoritar al Petrom, la care guvernul are 21% din titluri. Vanzarea este administrata de Renaissance Capital, EFG Securities, BT Securities si Romcapital.

„Exista doua optiuni, fie vor vinde sub pretul din piata, fie nu o vor face si vor amana tranzactia”, a declarat Ovidiu Fer, analist la firma Wood & Co.

El a adaugat ca daca participatia la Petrom nu va fi vanduta, va fi un semnal prost pentru alte viitoare privatizari, pentru ca fie statul este nerealist in privinta pretului, fie interesul pietei pentru plasamente riscante este redus.

Dupa scaderea salariilor si majorarea TVA pentru reducerea deficitului bugetar, vanzarea activelor de stat va demonstra angajamentul Guvernului pentru respectarea noului acord cu FMI, se arata in articol.

Pentru Fondul Proprietatea, care detine o participatie de 20% la Petrom si alte companii listane sau nelistate, vanzarea Petrom este un caz test pentru intregul program.

„Tot ce ne dorim este ca tranzactia sa fie un succes si perceputa ca un succes in Romania, intrucat va fi mai usor pentru Guvern sa continue cu alte oferte”, a declarat managerul Fondului Proprietatea, Grzegorz Konieczny.

Pretul maxim al ofertei pentru Petrom este de 0,46 lei pe actiune, respectiv un total de 2,56 miliarde de lei (838 milioane dolari), comparativ cu cotatia de 0,389 lei pe unitate la inchiderea de miercuri.

Guvernul ar putea anunta saptamana viitoare pretul minim.

„Ar trebui sa mearga. Nu ma astept la un succes nebun, dar o vor face. Cred ca vanzarea va avea loc cu un anumit discount”, a declarat Matei Paun, partener la banca de investitii BAC din Bucuresti.

Actiunile Petrom s-au apreciat cu circa 15% in acest an, peste avansul de 3% al indicelui BET al celor mai lichide 10 actiuni. Valoarea de piata a Petrom, de 7,2 miliarde de dolari, este cea mai mare din Romania.

Titlurile Petrom sunt tranzactionate la de opt ori profitul estimat pentru 2012, in conformitate cu indicele STOXX Europe 600 Oil and Gas, beneficiind de nivelul redus al datoriilor, operatiunile de explorare si productie a hidrocarburilor si managementul solid.

Majoritatea analistilor recomanda mentinerea sau cumpararea de actiuni Petrom.

Factorii negativi sunt riscurile operationale din Romania, respectiv politicile imprevizibile, redresarea economica lenta, instabilitatea cursului valutar si lichiditatile reduse ale cumparatorilor.

„Vor fi probabil cativa care vor suprasubscrie, dar majoritatea ofertelor vor fi de circa 0,33-0,35 lei, sub pretul cerut”, considera Fer, de la Wood & Co.

El a adaugat ca guvernul ar trebui sa vanda cu un discount, de circa 10% sub pretul pietei. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here