Intrarea Statelor Unite in incapacitate de plata ar avea „consecinte deplorabile” atat pentru tara, cat si pentru restul lumii, a declarat, duminica, directorul general al fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde.”Daca luam in calcul scenariul unei intrari complete in incapacitate de plata, se ajunge, binenteles, la majorari de dobanzi, consecinte majore asupra bursei si efecte deplorabile pentru SUA, dar si pentru pentru economia mondiala pe ansamblu”, a spus Lagarde, intr-un interviu pentru postul american de televiziune ABC, adaugand ca nu-si imagineaza nici macar „o secunda” ca SUA ar putea intra in default.
Statele Unite se afla in impas politic dupa ce democratii si republicanii nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta majorarii plafonului de indatorare . SUA au atins, in luna mai, pragul maxim al indatorarii, de 14.300 de miliarde de dolari, iar Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa poata angaja imprumuturi pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.
O parte a economistilor considera ca guvernul ar putea sa se imprumute si dupa aceasta data, insa Lagarde pare sa sustina pozitia autoritatilor americane, care au avertizat ca in lipsa unei cresteri a limitei de indatorare, consecintele vor fi extrem d grave.
Lagarde, care a preluat marti conducerea FMI, a afirmat ca predecesorul sau, Dominique Strauss-Kahn, a facut „o treaba excelenta” ca sef al institutiei internationale.
Lagarde a fost desemnata director general dupa ce postul a devenit vacant la mijlocul lunii mai, ca urmare a demisiei lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru acuzatii de viol, respinse de fostul oficial. (Mediafax)