Statul roman isi permite sa piarda anual circa 100 de milioane de euro care ar rezulta din impozitarea jocurilor online desfasurate de firme inregistrate in afara tarii, plus sumele care ar rezulta din impozitarea castigurilor jucatorilor. Pana in prezent, institutiile statului nu au raspuns solicitarii Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania care a atras atentia asupra faptului ca in Romania sunt promovate public jocuri de noroc ale unor firme care nu sunt licentiate in tara, in dispretul total al legii care prevede ca pot face publicitate doar firmele de jocuri inregistrate pe teritoriul national.
Indiferenta autoritatilor fata de sumele imense care se cheltuie pe jocurile online fara a fi impozitate in niciun fel este inexplicabila, in conditiile in care bugetul statului are mare nevoie de bani. intre timp, publicitatea jocurilor online atinge cote record, in masura sa ne indice volumul banilor cheltuiti pe acest tronson.
Se pune atunci intrebarea de ce statul roman nu doreste sa reglementeze piata jocurilor online, de unde ar putea atrage venituri suplimentare la buget de pana la 100 de milioane de euro (in conditiile in care piata jocurilor de noroc online din Romania a fost apreciata in 2009 la peste 500 milioane de euro, fiind in continua crestere).
ACPR solicita asadar institutiilor statului sa puna in aplicare Legea 246/2010 care, in mod normal, ar fi trebuit sa isi produca efectele inca din 24 decembrie 2010, dar nu este aplicata efectiv nici pana la aceasta ora. Aceasta lege este aplicabila in ceea ce priveste interzicerea publicitatii firmelor de jocuri care nu au licenta pentru Romania chiar daca autoritatile nu au emis nici pana la aceasta ora normele de aplicare a legii respective, pas necesar insa pentru ca jocurile online sa poata fi reglementate corespunzator si in ceea ce priveste celelalte aspecte ale activitatii lor.
Specialistii Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania sunt in continuare deschisi dialogului cu institutiile statului pentru a gasi o formula de reglementare a jocurilor online in ceea ce priveste impozitare companiilor care le organizeaza, dar si a castigurilor rezultate, in asa fel incat acest domeniu sa isi gaseasca locul normal intre activitatile economice impozitate, asa cum sunt toate activitatile economice desfasurate pe teritoriul Romaniei.
Dan Matei Agathon
Vicepresedinte
Purtator de cuvant
Alianta Confederatiilor Patronale din Romania
Presedinte
Federatia Patronatelor din Turism si Servicii