Aceasta solicitare se intemeiaza pe faptul ca Tribunalul Alba a admis, in data de 24 mai 2011, cererea prin care Fundația Culturala Roșia Montana (FCRM) solicita anularea hotararii nr. 1/2009 a Consiliului local al comunei Roșia Montana, județul Alba din ianuarie 2009, prin care se confirma cu efecte retroactive, hotararile nr. 45 și 46 din 19 iulie 2002 ale Consiliului local Roșia Montana, cu privire la aprobarea Planului Urbanistic General și a Planului Urbanistic zonal pentru comuna Roșia Montana.
in consecința, in baza dispozițiilor art. 10 – 12 din Ordinul nr. 860/2002 pentru aprobarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului și de emitere a acordului de mediu, in lipsa unor planuri de urbanism valabile Ministrul mediului și Padurilor este obligat sa suspende de indata procesul de evaluare a documentației privind impactul asupra mediului pentru proiectul minier propus a fi dezvoltat in Roșia Montana de catre SC RMGC SA.
De asemenea, cele 46 de organizații cer Ministrului Mediului sa constate ca galeriile romane din Masivul Carnic au fost clasate in octombrie 2010 ca monumente istorice de clasa A, alaturi de celelalte vestigii arheologice din Rosia Montana.
Consideram ca intr-un stat de drept, unde interesul public și respectarea legii primeaza in fața oricaror interese private, trebuie aplicat principiul precautiei in luarea deciziilor (acest principiu este reglementat de art 191 din Tratatul UE versiune actualizata in 2010, care trebuie raportat si la rezolutia Parlamentului European conform careia folosirea cianurilor in minerit ar trebui sa fie interzisa in UE), principiu care va duce la respingerea unui astfel de proiect din cauza prejudiciilor mult prea mari pe care le-ar putea aduce mediului, incluzand in aceasta notiune, conform OUG 195/2005 si valorile culturale, respectiv, monumentele istorice.
in consecinta, un astfel de proiect trebuie respins fara nici o indoiala!