Emil Boc, Vasile Blaga si Theodor Paleologu sunt trei personalitati diferite inscrise in cursa pentru sefia PDL, a caror cariera include mandate de primar, ministru, premier si, respectiv, diplomat.Emil Boc a ajuns de la deputat PDL, primar de Cluj, apoi presedinte al democrat-liberalilor si prim-ministru, fiind primul premier demis de Parlament in urma aprobarii unei motiuni de cenzura.
Boc este perceput drept un politician fidel sefului statului, in a carui umbra a fost constant plasat de catre adversarii sai. Om cu o vasta pregatire teoretica, Emil Boc era, la 42 de ani, un politician care, cu exceptia mandatului la conducerea Clujului, nu a ocupat functii importante in aparatul de stat.
Emil Boc s-a nascut in 1966, la Rachitele, in judetul Cluj, si a absolvit Facultatea de Istorie si Filosofie (1991) si Facultatea de Drept (1995).
A efectuat mai multe stagii de pregatire si burse in strainatate, la Universitatea din Nottingham, in domeniul stiintelor socio-psihologice; la Universitatea din Pittsburgh, University of Virginia, Charlottesville, Universite Libre de Bruxelles si la Michigan State University, East Lancing, in cadrul Programului „Michigan Political Leadership „/ „Transylvania Political Leadership Program”.
Boc are de asemenea o cariera universitara, ocupand functia de conferentiar la Facultatea de stiinte Politice si Administratie Publica si la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Este doctor in stiinte politice si filozofie politica al Universitatii Babes-Bolyai, din anul 2000, si este de asemenea doctorand in drept constitutional si institutii politice.
Este membru al Asociatiei Americane de stiinte politice din 1994 si al Societatii Romane de stiinte Politice din 1999. incepand din 1996, este avocat in Baroul Cluj.
A fost primar al Clujului din 2004, cand a castigat alegerile in fata lui Gheorghe Funar. Mandatul sau a fost reinnoit la alegerile locale din vara anului 2008.
A ocupat mai multe functii in cadrul Partidului Democrat – presedinte al Biroului Politic Judetean Cluj incepand din anul 2000, cand a si obtinut primul mandat de deputat. A fost de asemenea vicepresedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, in 2002 si lider al grupului parlamentar al PD din Camera, respectiv presedinte executiv al PD in anul 2003.
Din 2005, dupa Traian Basescu a castigat alegerile pentru Presedintia tarii, Emil Boc ocupa in prezent functia de presedinte al PDL.
Vasile Blaga, principalul contracandidat al lui Emil Boc la sefia PDL, detine functia de secretar general al partidului, dar a fost si ministru al Administratiei si Internelor in Guvernul Boc, functie pe care a mai ocupat-o la inceputul guvernarii Aliantei D.A – dupa un interimat de cateva luni, detinut in paralel cu cel al Dezvoltarii Regionale. si-a dat demisia in septembrie 2010 din Ministerul de Interne dupa scandalul caschetelor aruncate de catre politisti in curtea Palatului Cotroceni.
Blaga a fost perceput ca un om de baza din partid, fiind asemanat cu „un buldog” si existand zvonuri ca acesta, din cauza firii sale directe si ferme, nu ar fi agreat de presedintele Traian Basescu.
Vasile Blaga s-a nascut in data de 26 iulie 1956, in satul Petrileni, judetul Bihor. El este casatorit si are doi copii.
in viata politica a intrat inca din 1990, ca presedinte al Consiliul Frontului Salvarii Nationale (CFSN) stei si vicepresedinte al CFSN Bihor, apoi ca deputat FSN.
A fost prefect de Bihor, director general la Directia Regionala Vamala Oradea, expert parlamentar si, pentru doar o saptamana, in decembrie 2004, consilier prezidential pentru aparare, securitate si siguranta nationala. intre 2005 si 2007, Blaga a fost ministru al Administratiei si Internelor.
A absolvit in anul 1981 cursurile Facultatii de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timisoara, obtinand calificarea de inginer mecanic. Dupa absolvirea facultatii, intre anii 1981-1990, ocupa diverse functii, inclusiv pe cea de director comercial in cadrul intreprinderii Mecanice Hiperion din orasul stei, judetul Bihor. A ocupat functiile de presedinte al CFSN (Consiliul Frontului Salvarii Nationale) stei si vicepresedinte al CFSN Bihor pana in anul 1991, cand a devenit presedinte al FSN Bihor.
La alegerile din 20 mai 1990 a fost ales deputat de Bihor pe listele Frontului Salvarii Nationale. in aceasta calitate a detinut functia de membru al Comisiei pentru aparare si asigurarea ordinii publice din Camera Deputatilor. si-a dat demisia din functia de membru al Parlamentului la data de 14 februarie 1992, fiind numit in functia de prefect al judetului Bihor.
Vasile Blaga a indeplinit functiile de prefect de Bihor (1991-1993) si apoi de director general la Directia Regionala Vamala Oradea (1993-1996). in perioada 1994-1995 a urmat o serie de cursuri de specializare in domeniul vamal la Viena, respectiv Weiden in der Oberpfalz, Germania.
Vasile Blaga este membru fondator al Partidului Democrat (1991), detinand functia de presedinte al Organizatiei Judetene Bihor a PD (1991-1997).
in urma alegerilor din octombrie 1996, a fost ales senator de Bihor pe listele Partidului Democrat. in legislatura 1996-2000 a facut parte din Comisia pentru privatizare si administrarea activelor statului, precum si din Comisia pentru administratie publica si organizarea teritoriului. intre anii 1997-2001 a indeplinit functia de secretar general al PD. in anul 1999 a absolvit Colegiul National de Aparare.
intre anii 2000-2004, Blaga a lucrat ca expert parlamentar. in anul 2001, a fost ales in functia de vicepresedinte cu probleme organizatorice al PD si presedinte al PD Bucuresti.
Dupa alegerile generale din noiembrie 2004, in care a indeplinit functia de sef al campaniei prezidentiale a lui Traian Basescu, noul presedinte al Romaniei l-a numit pe Vasile Blaga, la 21 decembrie 2004, in functia de consilier prezidential pe probleme de aparare, securitate si siguranta nationala, sef al Departamentului Securitatii Nationale al Administratiei Prezidentiale.
A fost reales ca senator de Bucuresti pe listele Partidului Democrat pentru legislatura 2004-2008. Devine membru al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din data de 8 februarie 2007.
La data de 29 decembrie 2004, Vasile Blaga a fost numit in functia de ministru al Administratiei si Internelor in Guvernul Tariceanu, demisionand din cadrul Administratiei Prezidentiale. Din anul 2004, este si membru in Consiliul National de Conducere al Aliantei Dreptate si Adevar (PNL-PD). in anul 2005, este ales in functia de secretar general al Partidului Democrat.
Printre initiativele de atunci ale ministrului Vasile Blaga se afla pachetul de proiecte legislative pentru reforma in administratia publica (proiectul de lege-cadru a descentralizarii, proiectul de modificare a Legii nr. 215/2001 privind administratia publica locala, proiectul de lege privind finantele publice locale, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind statutul functionarului public), proiecte de legi in domeniul combaterii coruptiei si a crimei organizate, precum si initiativa de creare la Chisinau a unui centru pentru eliberarea vizelor pentru Uniunea Europeana.
Vasile Blaga a fost inlocuit din functie la data de 5 aprilie 2007, odata cu restructurarea Guvernului Tariceanu prin iesirea Partidului Democrat de la guvernare.
in 2008, intra in cursa pentru Primaria Capitalei, fiind invins de independentul Sorin Oprescu.
Tot in anul 2008, a candidat pentru prima data in sistem uninominal, intr-un colegiu din sectorul 3, castigand, astfel, cel de-al treilea mandat de senator.
in decembrie 2008, a fost numit ministru al Dezvoltarii Regionale, iar dupa retragerea PSD de la guvernare a detinut cu titlu interimar conducerea Ministerului de Interne, la care a renuntat in urma contestarilor fostului detinator al portofoliului, social-democratul Dan Nica.
Cel de-al treilea candidat in cursa pentru sefia PDL,Theodor Paleologu, fiul lui Alexandru Paleologu si diplomat de la varsta de 32 de ani, este deputat PDL si fost ministru al Culturii, Cultelor si Patrimoniului National.
Theodor Paleologu s-a nascut in 1973 in Bucuresti si a crescut in mijlocul grupului de intelectuali din jurul tatalui sau, cunoscutul scriitor, senator si ambasador Alexandru Paleologu. Familia sa este stabilita in acelasi cartier al Capitalei inca din secolul al XVIII-lea, de unde si numele strazii Paleologu care, in mod simbolic, leaga bulevardul Carol de bulevardul Coposu. Theodor Paleologu a candidat la alegerile din 30 noiembrie in colegiul 9 din sectorul 2, care include acest cartier, si a obtinut un mandat de deputat.
Theodor Paleologu a studiat la Liceul German din Bucuresti si, dupa 1990, s-a specializat in stiinte politice si filozofie la Sorbona si Ecole Normale Superieure din Paris, obtinand un doctorat in studii politice la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales si la Universitatea din Munchen, in 2001. A predat apoi la universitati din Europa si Statele Unite.
S-a lansat in diplomatie la 32 de ani, cand a devenit ambasador al Romaniei in Danemarca si Islanda, post pe care l-a detinut intre anii 2005 si 2008.
Theodor Paleologu provine dintr-o familie cu traditie in diplomatie. Tatal sau, scriitorul Alexandru Paleologu, a fost ambasador al Romaniei la Paris. De asemenea, Alexandru Paleologu a fost senator PNL, iar fiul si-a exprimat, la randul sau, simpatiile liberale.
Theodor Paleologu a renuntat la postul de ambasador pentru a candida, din partea PDL, la alegerile legislative din noiembrie 2008, in urma carora a obtinut un mandat de deputat, a ocupat functia de ministru al Culturii si este singurul candidat pentru sefia PDL care spune ca si-a scris singur motiunea pe care o va prezenta la Conventia Nationala.
Paleologu s-a remarcat prin discursul sau glumet si ironic, prin pipa purtata in coltul gurii atunci cind s-a inscris in cursa pentru presedintia PDL, dar si prin expresii de genul Basescu este „o pleasca” pentru PDL sau ca, daca partidul i-o cere, se va lupta cu energia unui „kamikaze” in alegerile din 2012 pentru Primaria Capitalei. Paleologu si-a facut campanie in partid, mergand in teritoriu pe urmele lui Blaga sau ale lui Emil Boc si hotarand, in final, sa se inscrie la toate sectiunile de functii de conducere, adica si pentru functia de prim-vicepresedinte, vicepresedinte si secretar executiv. Glumind, spune ca, daca va decide sa iasa din politica, se gandeste sa plece singur in desert.
Material de Emma Toader, [email protected].