Seful Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), chestor Liviu Popa, a declarat, luni, la Bistrita, ca de luni au inceput controalele pentru combaterea muncii la negru in baza unui program de actiune semnat de reprezentanti de la ministerele de Interne, Munca si Finante. „Exista un plan de actiune semnat de Ministerul de Interne, cel al Muncii, Ministerul Finantelor, respectiv Garda Financiara, prin care echipe comune formate din lucratori din cele trei institutii, ba chiar patru fiindca acolo unde se va impune va participa si Jandarmeria, vor face actiuni pe zonele pretabile muncii la negru. Se vor dezvolta si informatii. Vom avea date pe care sa le valorificam in acest sens”, a declarat, intr-o conferinta de presa, Liviu Popa.
El a spus ca rezultatele acestei actiuni se vor vedea in perioada urmatoare.
„Este un plan de actiune national si asigur ca se vor vedea in perioada urmatoare rezultate ale acestei actiuni. Controalele au inceput de azi ( luni – n .r.)”, a spus Popa.
Ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, a declarat, vineri, ca a aprobat planul de actiune privind combaterea muncii la negru si a anuntat ca va evalua lunar sefii inspectoratelor de munca, carora le-a atras atentia ca trebuie sa aiba un singur stapan, adica legea.
Premierul Emil Boc, ministru interimar al Muncii, a anuntat vineri, dupa o intalnire cu sefii inspectoratelor teritoriale de munca (ITM), ca a aprobat planul de actiune al Inspectiei Muncii, Politiei, Garzii Financiare si Jandarmeriei privind combaterea muncii la negru, iar echipe mixte de control vor incepe sa faca verificari in toata tara.
Emil Boc a precizat ca scopul acestor controale este sa creasca numarul contractelor de munca astfel incat statul sa plateasca mai putin pentru asistenta sociala.
Ministrul intermar al Muncii a mai spus ca a transmis sefilor inspectoratelor de munca ca nimeni nu e mai presus de lege, iar ei nu raspund in fata unui politician local, intrucat au un singur stapan: legea.
„Voi evalua lunar activitatea sefilor ITM si voi lua decizii. Nu au obligatii decat fata de lege. Sper ca si celelalte institutii ale statului sa dea dovada de intransigenta”, a mai spus Boc.
El a mai spus ca echipele mixte de control vor merge mai intai acolo unde evaziunea fiscala este mai mare si s-a decis formarea de echipe mixte pentru a nu putea fi musamalizate neregulile descoperite.
„Daca ii trimiti izolat, controlul nu e eficient”, a mai spus premierul.
Noile prevederi ale Codului muncii, care majoreaza perioada de preaviz, introduc agentul de munca temporara si inaspresc sanctiunile pentru munca la negru, angajatorii riscand sa ajunga la inchisoare daca folosesc mai mult de cinci persoane fara forme legale, au intrat in vigoare duminica. (Mediafax)