Senatorii au respins, miercuri, initiativa legislativa prin care se propune instituirea, pentru o perioada de trei ani, a unei taxe de solidaritate care sa fie impusa institutiilor financiare si institutiilor de credit. Potrivit propunerii legislative, aceste institutii ar fi urmat sa achite anual o taxa de solidaritate in cuantum de 2,5 la suta din valoarea profitului obtinut pentru anul precedent, taxa care s-ar fi facut venit la bugetul asigurarilor sociale.
in urma dezbaterilor, senatorii nu si-au insusit raportul favorabil, cu amendamente, propus plenului de Comisia pentru buget.
Proiectul a fost initiat de senatorii PDL Mircea Banias, Radu F. Alexandru, Mihail Hardau, Dorel Jurcan, Vasile Nistor, Mihai Nita, Mihaela Popa, Cristian Radulescu si Ioan Sbirciu.
Reprezentantul Guvernului care a participat la sedinta Senatului a declarat ca Executivul nu sustine in acest moment adoptarea acestei initiative si ca aceasta ar putea fi acceptata odata cu intrarea in vigoare a unei legislatii similare de catre Uniunea Europeana.
La randul sau, senatorul UDMR Tiberiu Gunthner s-a pronuntat pentru respingerea propunerii legislative, care a fost inspirata de o masura luata, in Ungaria, de Guvernul Orban.
Senatorul Uniunii a aratat ca, desi aceasta masura s-a bucurat de popularitate in randul cetatenilor, ea a avut efecte negative in ceea ce priveste relatiile cu mediul economic si relatiile cu exteriorul.
El a subliniat ca Senatul nu poate adopta o lege care nu are la baza niciun fel de fundamentare prin care sa fie evaluat impactul aplicarii acestei legi.
De asemenea, senatorul Georgica Severin a cerut respingerea acestei initiative legislative, mentionand ca impunerea acestei taxe de solidaritate va determina institutiile financiare si institutiile de credit sa recupereze acesti bani prin costuri ascunse si comisioane suplimentare impuse clientilor.
Senatul a dezbatut aceasta initiativa legislativa in calitate de prima Camera sesizata. (Mediafax)