Ceremonia militara prilejuita de plecarea fregatei „Regele Ferdinand” in operatia NATO „Unified Protector” va avea loc, vineri, in portul Constanta, informeaza MApN, evenimentul urmand sa se desfasoare in prezenta ministrului Apararii, Gabriel Oprea. Ceremonia militara prilejuita de plecarea fregatei „Regele Ferdinand” in operatia NATO „Unified Protector” va avea loc, vineri, in portul Constanta, informeaza MApN, evenimentul urmand sa se desfasoare in prezenta ministrului Apararii, Gabriel Oprea.
Fregata, comandata de comandorul Mihai Panait, va avea la bord pentru aceasta misiune un echipaj alcatuit din 205 marinari si va executa misiuni de impunere a embargoului asupra Libiei, in Marea Mediterana.
La bordul navei se vor afla si doi ofiteri din Fortele Navale, care vor face parte din statul major al gruparii navale NATO din Marea Mediterana.
MApN precizeaza ca, la ceremonie vor participa, alaturi de familiile marinarilor care pleaca in misiune, reprezentanti ai conducerii MApN, ai autoritatilor publice locale, precum si cadre militare in rezerva si in retragere, veterani de razboi.
CSAT a decis, la 23 martie, participarea la operatiunile din Libia cu fregata Ferdinand si 2 ofiteri. Presedintele Traian Basescu a declarat la acea data ca CSAT a hotarat ca Romania va participa la aplicarea embargoului legat de situatia din Libia cu fregata Regele Ferdinand si cu doi ofiteri de stat major, adica in total cu 207 militari.
Presedintele Basescu a precizat ca CSAT a decis implicarea Romaniei cu fregata Regele Ferdinand si cu doi ofiteri de stat major la impunerea embargoului in ceea ce priveste vanzarea de armament catre Libia.
El a explicat ca acest lucru inseamna ca Romania va participa cu 205 militari la bordul fregatei si cu doi ofiteri de stat major.
Costurile participarii se ridica la 4,5 milioane de euro.
La randul sau, viceamiralul Aurel Popa, seful SMFN, a declarat, la 30 martie, la Parlament, ca fregata Regele Ferdinand este pregatita si nu are limitari tehnice pentru misiunea atribuita privind Libia.
„Din toate punctele de vedere, fregata Regele Ferdinand este pregatita pentru misiune din punct de vedere tehnic, din punct de vedere al echipajului si atunci cand este necesar va pleca in termenul stabilit”, a spus Popa.
El a mai spus, intrebat de cati bani mai este nevoie pentru ca fregata Ferdinand sa ajunga la un nivel european, ca nu se pune problema banilor, ci „problema parcurgerii etapei de modernizare care se va desfasura in perioada urmatoare”.
„Sumele nu sunt cunoscute, ele sunt in desfasurare ca si elemente si vor fi anuntate cand vor fi parcurse aceste etape. Fregata mai are nevoie de armament de rachete nava-nava si armament de rachete nava-aer, plus imbunatatirea senzorilor si alte elemente”, a explicat el.
Popa a subliniat insa ca „pentru aceasta misiune nu exista nicio limitare tehnica”.
„Limitarile, nu limitari tehnice, sunt date din punct de vedere al capabilitatilor pe care le are nava prin prisma faptului ca nu a parcurs procesul de modernizare si nu are armamentul pe anumite domenii, dar ea este acceptata si afirmata la NATO, iar partenerii o folosesc la toate operatiile la care ea are capabilitati. Eu insist, insa, ca aceasta misiune este una normala, pe care echipajul si nava, pe alte paliere, le-au desfasurat si in anii trecuti si ca din punct de vedere tehnic nu exista absolut nicio problema”, a mai spus viceamiralul. (Mediafax)