Romania are cele mai mici preturi la gazele naturale, la nivelul intregii Uniunii Europene, dar, atat Bruxelles-ul, cat si FMI preseaza autoritatile de la Bucuresti sa liberalizeze piata. La 1 ianuarie, pretul platit de populatia din Romania care se incadreaza in transa de consum de pana la 15.000 kWh pe an (1.380 metri cubi), cea care curpinde majoritatea consumatorilor casnici, era de 2,65 eurocenti pe kWh (taxe si TVA incluse) cel mai mic pret din Uniunea Europeana, la egalitate cu cel platit de consumatorii din Letonia. Situatia se repeta si in cazul consumatorilor ne-industriali cu un consum mare (30.000 kWh pe an), unde, pentru Romania, era valabil, la 1 ianuarie, un pret de 2,57 eurocenti pe kWh, pozitie cu care suntem, din nou, la coada clasamentului, de data asta singurii cu cel mai mic pret, scrie e-nergia.ro.
Pentru transa cu cel mai intilnit consum aferent casnicilor, pretul din Romania este mult mai mic decit cel din majoritatea tarilor cu consum semnificativ. Doar noi si letonii platim sub 3 centi pe MWh si doar bulgarii si estonienii platesc mai putin de 4 centi.
Preturile la consumatorii industriali din transa cu consum mic, de pana la 115 MWh pe an (10.550 mc) sunt, in Romania de 2,10 eurocenti, nivel mai mare doar decat cel din Estonia. Pretul nu contine TVA. La rindul lui, pretul fara TVA pentru gazul consumatorilor industriali cu cel mai mare consum (11,5 GWh sau1,05 milioane mc/an) este de 2,07 eurocenti, iarasi cel mai mic nivel din toata Uniunea.
Vedeti mai jos tabelele cu preturile la gaze din Uniunea Europeana, asa cum apar pe Europe Energy’s Portal.
Comparand preturile, rezulta cateva situatii particulare pentru Romania. in primul rand, prin pretul reglementat, Romania asigura, pentru toti clientii casnici, un pret mult mai bun decat celelalte tari europene, asta pentru ca: 1-in cosul pentru populatie o pondere mare are gazul din productia interna, aceasta fiind controlat de stat, la un nivel de pret de doua ori mai mic decat cel de import-Romania este printre putinele tari europene care are gaz din productie interna care sa asigure pana la trei sferturi din consumul intern. 2-pentru partea de gaz de import, adica rusesc, Romania inca nu a facut ajustarile necesare de pret, distribuitorii E.On si GdF Suez plangandu-se adesea ca au pierderi substantiale pentru ca statul nu recunoaste in intregime costul gazului importat din Rusia.
Pe de cealalta parte, diferenta de pret dintre gazele industriei si cele ale populatiei este printre cele mai mici din UE: practic, daca aplicam TVA la pretul de 2,07 eurocenti, cel platit de industria cu cel mai mare consum, rezulta un pret final de 2,56 centi, cu doar 3% mai mic decit cei 2,65 eurocenti pe MWh platiti de populatia cu cel mai mic consum. De retinut ca, cel putin teroretic, in Romania, piata gazului pentru consumatorii non-casnici este libera, fiecare consumator putand negocia preturile si cantitatile. Asta teoretic, pentru ca, practic, doar ceva mai mult de jumatate dintre consumatorii care puteau achizitiona gaz de pe piata libera au si facut acest lucru, restul preferand formula “la cos”. Oricum, pe segmentul industrial, piata a fost distorsionata de o reglementare care obliga producatorii interni sa vinda, la pret de productie interna, gaz companiilor din industria chimica. Cel mai important beneficiar:grupul Interagro.
Confruntat cu solicitari din ce in ce mai dese, din partea Comsiei Europene si a celui de-al doilea producator de gaze din Romania, Petrom, Executivul a promis FMI, in scrisoarea de intentie, ca va liberaliza in totalitate preturile pntru non-casnici, mai intai. Pentru asta, “pana la 1 aprilie 2011 se va stabili un calendar de ajustare pentru a se ajunge la nivelul integral al formulei de pret bazat pe Costului Unitar al Gazelor (CUG) pana la finele lui 2011 pentru consumatorii necasnici” scrie in ultima scrisoare de intentie trimisa de Guvern FMI. ANRE n-a facut inca acest lucru, pe motiv ca ii lipseste studiul de impact.
Vezi toate preturile din UE si ce solutii are la indemana Guvernul pentru liberalizare pe e-nergia.ro. (Mediafax)