Comisia pentru Administratie publica a Camerei Deputatilor a adoptat, marti, cu amendamente, proiectul de lege privind cainii fara stapan, stabilind ca animalele vor fi tinute 30 de zile in adaposturi, dupa care autoritatile locale vor decide ce fac cu acestea – le sterilizeaza sau le eutanasiaza.Presedintele Comisiei, Sulfina Barbu, a precizat ca, in principal, a fost adoptata, cu 16 voturi „pentru” si 6 „impotriva”, forma propusa de Comisie la acest proiect de lege astfel incat de problema cainilor fara stapan trebuie sa se ocupe autoritatile locale care sunt libere sa decida, prin hotarare de Consiliu, si sa returneze animalele in teritoriu.
„in lege este stabilita obligativitatea ca, in 30 de zile, animalele fara stapan sa fie tinute obligatoriu in adaposturi si apoi, autoritatile locale sa stabileasca ceea ce vor face. Nu putem sa dam un cadru pentru fiecare autoritate locala. Ei sunt cei care decid ceea ce fac, pot sa-i returneze (cainii fara stapan -n.r.) in teritoriu, daca au posibilitatea sa faca lucru acesta. Dar, obligatoriu, trebuie sa-i sterilizeze, sa-i deparaziteze, sa fie marcati cateii, sa poata sa fie identificati, daca nu reusesc sa dea cea mai mare parte din aceste animale in adoptie”, a precizat Barbu.
Sulfina Barbu a mai spus ca eutanasierea cainilor fara stapan este prevazuta doar in cazul animalelor batrane, agresive sau bolnave incurabil.
„Am trecut doar pentru animalele batrane, agresive si animalele care sunt bolnave incurabil, doar pentru acelea posibilitatea sa fie eutanasiate”, a adaugat Barbu.
Ea a mai spus ca s-a stabilit si un parteneriat al autoritatilor locale cu ONG-urile, pentru ca acestea din urma sa poate merge la fiecare administratie locala sa se implice si sa rezolve problemele.
Potrivit Sulfinei Barbu, in proiect s-a prevazut si ca aceste servicii sa poata fi externalizate, concesionate, iar Guvernul, in termen de 60 de zile de la publicarea Legii in Monitorul Oficial, sa elaboreze normele de aplicare.
Legea a fost retrimisa Comisiei de catre plen, dupa ce primise aviz pozitiv, cu modificari prin care decizia privind tratamentul aplicat cainilor fara stapan revenea autoritatilor locale, ceea ce facea posibila inclusiv eutanasierea animalelor.
In forma initiala, legea prevedea doar posibilitatea eutanasierii cainilor bolnavi sau batrani, ceilalti urmand sa fie dusi in locurile de unde au fost ridicati dupa sterilizare si deparazitare.
Deputatii din Comisie considera ca modificarile avizate, care dau posibilitatea autoritatilor locale sa decida ce sa faca in cazul cainilor fara stapan, sunt o solutie mai buna la problema cainilor comunitari. Potrivit acestora, autoritatile locale pot decide fie sterilizarea animalelor si propunerea spre adoptie, fie pastrarea lor in centre, fie eutanasierea dupa un anumit numar de zile. Totodata, legea da posibilitatea incheierii unor parteneriate intre autoritatile locale si ONG-urile de protectie a animalelor.
Dupa decizia Comisiei, mai multe ONG-uri de protectie a animalelor au organizat proteste. (mediafax)