-human-chainRevoltele din Africa de Nord si Orientul Mijlociu continua, fiind adeseori sangeroase, transmite AFP, prezentand principalele evenimente petrecute in ultimele ore in aceste tari.
LIBIA: Regimul lui Muammar Kadhafi pare sa fi pierdut controlul vastelor regiuni din estul tarii, unde militarii s-au alaturat insurgentilor, dar ramane hotarat sa inabuse revolta care s-a soldat deja cu sute de morti din 15 februarie.

„Baie de sange”, „genocid”, „crime impotriva umanitatii”, toate aceste sintagme au fost folosite de comunitatea internationala pentru a condamna reprimarea revoltei din aceasta tara, care detine cele mai importante rezerve de petrol din Africa.

Uniunea Europeana pregateste sanctiuni impotriva regimului. Presedintele Barack Obama a calificat drept „scandaloasa si inacceptabila” „suferinta si baia de sange” din Libia, in timp ce secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a afirmat ca cei care sunt responabili de varsare de sange nevinovat trebuie pedepsiti”.

Al-Qaida in Maghrebul Islamic (AQMI) a dat asigurari ca sustine total manifestantii libieni, promitand sa „faca tot posibilul pentru a ajuta insurgenta impotriva colonelului Kadhafi, a declarat joi centrul american pentru supravegherea site-urilor islamiste(SITE).

Adjunctul ministrului libian pentru Afaceri Externe, Khaled Kaim, a declarat ca jurnalistii intrati ilegali in Libia vor fi considerati ca fiind „in afara legii”. El a afirmat ca Al-Qaida a infiintat un emirat islamic la Derna, in estul Libiei, ceea ce locuitorii au dezmintit.

Insurgenta impotriva lui Kadhafi, aflat la putere de 42 de ani, a provocat 640 de morti, din 15 februarie, potrivit Federatiei internationale a drepturilor omului (FIDH) si „peste 1.000”, potrivit unui fost sef de protocol al liderului libian.

Revoltele au provocat fuga catre Tunisia a mii de emigranti. tarile din Europa de Sud au cerut infiintarea, la Bruxelles, a unui fond de solidaritate pentru a face fata afluxului de imigranti din Africa de Nord.

YEMEN: Moartea a doi manifestanti intr-un atac al sustinatorilor puterii impotriva unei manifestatii la Sanaa a consolidat hotararea contestatarilor, care continua sa campeze cu miile in capitala, pentru a cere plecarea presedintelui Ali Abdallah Saleh.

Congresul Popular General (CPG, aflat la putere) a amanat sine die o contramanifestatie a sustinatorilor sai si opt deputati ai partidului si-au prezentat demisia. in total, 16 persoane au fost ucise de la inceputul protestelor violente la 13 februarie, potrivit unor surse medicale.

BAHRAIN: Manifestantii sunt mobilizati in continuare in centrul capitalei Manama si cer reforme, in pofida eliberarii opozantilor siiti gratiati de rege. Regele Hamad ben Issa al-Khalifa s-a deplasat in Arabia Saudita vecina pentru o intrevedere cu regele Abdallah, revenit in tara sa dupa trei luni de absenta. De la inceputul contestarii in Bahrain, la 14 februarie, sapte manifestanti au fost ucisi.

IRAK: Un politist a fost ucis si un altul a fost ranit la Halabja, in Kurdistan, in cadrul unei manifestatii impotriva a doua partide traditionale kurde, ridicand la cinci numarul persoanelor ucise de la inceputul confruntarilor.

ALGERIA: Opozitia algeriana a etalat noi divergente cu puterea, care a continuat sa incerce sa recastige opinia publica, anuntand ridicarea iminenta a starii de urgenta – salutata de Washington – precum si masuri in favoarea economiei, locurilor de munca si locuintelor. Marsul opozitiei algeriene prevazut pentru sambata, la Alger, va fi interzis, ca si alte doua precedente, au anuntat ministrii algerieni de Interne si de Externe.

MAROC: O retea de asociatii si tineri marocani au anuntat, miercuri, la Rabat, continuarea „mobilizarii pentru revendicari politice urgente”, fara a fixa o data pentru eventuale manifestatii.

EGIPT: Politistii care cereau reintegrarea lor au dat foc unei cladiri a Ministerului de Interne de la Cairo. Armata, mobilizata in oras pentru a mentine securitatea in timpul revoltelor impotriva puterii, a intervenit, reusind sa stinga incendiul.

Aproximativ 15.000 de persoane care au fugit de violentele din Libia au inceput sa intre in Egipt prin punctul de frontiera Al-Salum, pe coasta mediterana.

Egiptul a primit acordul autoritatilor libiene de a efectuate 37 de zboruri pentru repatrierea cetatenilor sai. Potrivit Cairo, aproximativ 1,5 milioane de egipteni lucreaza in Libia.

TUNISIA: Peste 5.700 de tunisieni si libieni au fugit din Libia pentru a se refugia in Tunisia, luni si marti, a declarat miercuri Semiluna Rosie, care evoca un „risc catastrofal” de exod masiv. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here