Untitled-3Premierul Emil Boc a avut luni o discutie cu deputatii minoritatilor nationale referitoare la prevedeile noului Cod al Muncii. Vezi aici ce spune primul ministru legat de modificarile aduse Codului.Contractul individual de munca pe durata determinata se extinde de la 24 la 36 de luni.

Premierul Emil Boc a declarat ca printre modificarile propuse la Codul Muncii se numara si cea prin care contractul individual de munca pe durata determinata se extinde de la 24 la 36 de luni.

„In privinta contractului individual de munca pe durata determinata – s-a extins, prin propunerea pe care am facut-o, de la 24 de luni la 36 de luni, pentru ca, de exemplu, avem un proiect european cu o durata minima de trei ani si nu se poate incheia un contract pe durata nedeterminata pentru ca, dupa epuizarea proiectului european, nu mai stie angajatorul daca mai poate sa-l mentina pe acel angajat, iar azi nu are cadrul legal sa incheie un contract pe durata determinata pe 3 ani si prefera sa mearga fie la negru, fie altfel”, a spus premierul, dupa o intalnire cu grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

El a aratat ca trebuie oferita posibilitatea legala ca oamenii sa lucreze pe proiecte europene pe trei ani, cat dureaza proiectul respectiv.

„Daca dupa aceea, prin acordul scris al partilor, pana la finalizarea unui proiect sau program, se inteleg (angajatorul si angajatul, n.r.), Codul Muncii trebuie sa le dea o asemenea posibilitate, dar prin acordul lor scris”, a adaugat Boc.

Perioada de proba pentru functiile de executie va creste de la 30 la 90 de zile

„In ceea ce priveste perioada de proba, am flexibilizat si aici cadrul legislativ, marind perioada de proba de la 30 de zile la 90 de zile pentru functiile de executie, pentru ca sa se poata evalua mai bine performantele sau calitatile pe care o persoana care urmeaza sa fie angajata le are”, a spus Boc.

In contractul de angajare se vor preciza criteriile de performanta si modul de evaluare

„Azi, legea te apara mai mult daca esti sarac si nu te apara daca muncesti bine. Prin modificarile pe care le propunem spunem asa: legea te va apara de fiecare data daca muncesti bine, ai performanta isi iti respecti angajamentele pe care le ai prin contract si nu te va apara neaparat pentru ca esti sarac. Asta inseamna ca la angajare, in contract se vor preciza criteriile de performanta si modul cum esti evaluat cu privire la performanta pe care o ai sau nu o ai”, a spus Emil Boc.

El a precizat ca, atunci cand intervin concedierile, primul criteriu care va fi avut in vedere este performanta individuala si nu neaparat existenta unei probleme sociale.

„Problema sociala ramane criteriu subsidiar de departajare in conditiile in care ai aceeasi performanta dar va prima performanta si capacitatea de a face un lucur bine, pentru ca numai asa putem sa fim competitivi cu celeleate tari din UE si din lume”, a spus Boc.

Sporul pentru munca de noapte creste de la 15% la 25%

„Munca pe timpul noptii va fi mai bine platita. Sporul pentru munca de noapte creste de la 15% la 25%, tocmai pentru a-i plati mai bine pe cei care lucreaza in conditii dificile”, a spus Boc.

Flexibilizam angajarile, dar inasprim sanctiunile, inclusiv penale, pentru munca la negru

„Venim cu un set de masuri pentru a flexibiliza angajarile. Dar, pe de alta parte, inasprim drastic sanctiunile pentru cei care, si dupa aceasta flexibilizare a angajarilor, vor utiliza munca la negru. Dam posibilitatea angajatorilor sa angajaze mai usor, dar si inasprim sanctiunile, inclusiv cele de natura penala, in momentul in care se utiliz munca la negru, pentru a-l proteja pe fiecare salariat”, a spus premierul Boc.

El a precizat ca, in acest moment, multe prevederi din legislatia muncii reprezinta o frana in calea angajarilor si ocuparii unui loc de munca pentru ca actualul Cod al Muncii dateaza din 2003 si, intre timp, Romania a intrat in UE.

„Pe de alta parte, a venit criza si ne-a aratat ca avem nevoie de mai multa flexibilitate in relatiile de munca. Noul Cod al Muncii si Legea zilierilor vor aduce in Romania in anii urmatori sute de mii de locuri de munca. Pentru asta trebuie sa avem curajul sa promovam acest proiect de lege pentru Codul Muncii”, a spus Boc.

Premierul Emil Boc a anuntat, luni, ca liderii coalitiei de guvernare propun asumarea raspunderii Guvernului in Parlament pe Codul Muncii, precizand ca in perioada urmatoare vor avea loc consultari si cu grupurile parlamentare.

Emil Boc a precizat ca va avea discutii pe tema Codului Muncii cu fiecare grup parlamentar din coalitie, luni urmand sa aiba, la ora 15.00, o intalnire cu deputatii minoritatilor nationale, iar marti cu grupurile UDMR si PDL.

El a mai spus ca in perioada urmatoare va mentine si continua dialogul cu partenerii sociali, cu sindicatele si patronatele si va tine cont de amendamentele parlamentarilor in cadrul procedurii de asumare a raspunderii Guvernului pe Codul Muncii.

Emil Boc a precizat ca in urma acestor consultari Guvernul va lua decizia finala in privinta asumarii raspunderii. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here