Pretul petrolului Brent a atins luni un nou record al ultimelor doi ani si jumatate, de peste 105 dolari pe baril, din cauza temerilor ca violentele din Libia vor crea probleme livrarilor de titei catre tarile occidentale. Protestele impotriva lui Muammar Gaddafi au ajuns in capitala Tripoli, iar fiul liderului libian a declarat ca regimul va lupta „pana la ultimul om” pentru a ramane la putere. Libia exporta circa 1,1 milioane de barili de petrol pe zi, iar Orientul Mijlociu si Africa de Nord sunt unele dintre cele mai importante regiuni producatoare de petrol la nivel mondial.
La ora 15:57 GMT, pretul petrolului destinat pietei americane era in crestere cu 3,99 dolari, la 90,19 dolari pe baril, iar cel cu livrare in aprilie a avansat cu 4,37 dolari, la 90,08 dolari pe baril.
Contractele futures pentru petrolul Brent erau cotate la ora 15:14 GMT in urcare cu 2,3 dolari, la 104,82 dolari pe baril, dupa ce in timpul tranzactiilor au atins un nou maxim al ultimilor doi ani si jumatate, de 105,15 dolari pe baril.
„Pe termen scurt, se va resimti un impact negativ. Va fi haos si vor aparea temeri reale ca livrarile din Libia ar putea fi intrerupte. Problema mai mare este insa daca tensiunile se raspandesc catre Arabia Saudita”, comenteaza un analist al Mitsubishi Corp.
Liderul tribului Al-Zuwayya din estul tarii a declarat ca exporturile de petrol ale Libiei ar putea fi orpite, daca autoritatile nu inceteaza violentele impotriva protestatarilor.
„Productia de petrol ar putea fi oprita. Este posibil sa fie doar amenintari, dar este vorba de 1,6 milioane de barili pe zi”, a declarat Rob Montefusco, trader la compania Sucden Financial.
Libia a produs in ianuarie 1,58 milioane de barili de petrol pe zi, iar perturbarea majora a livrarilor ar pune probleme strategice serioase guvernelor occidentale.
Luni, sute de libieni au atacat un santier operat de o companie sud-coreeana in Tripoli, cel putin patru cetateni straini fiind raniti, potrivit ministerului de externe de la Seoul.
Libia a produs in luna ianuarie 1,58 milioane de barili de petrol pe zi, potrivit datelor Reuters. tara a fost al 12-la mare exportator de petrol din lume in 2009 si avea in ianuarie 2010 rezerve totale dovedite de 44 miliarde barili, celem ai mari din Africa, potrivit Energy Information Administration, agentie guvernamentala din Statele Unite.
Revolta din Libia urmeaza miscarilor sociale din Tunisia si Egipt, care au rasturnat recent regimurile din cele doua tari.
in Bahrain, mii de protestatari s-au adunat intr-o piata din Manama, cerand schimbari de ordin politic.
Grupul petrolier BP a anuntat ca a suspendat pregatirile pentru forarea unor puturi de explorare in vestul Libiei din cauza tensiunilor sociale din regiune. (Mediafax)