Anul 2010 a fost un an al reasezarii pietei de real-estate. Dupa un 2009 agitat in care s-a facut o triere masiva intre jucatori, anul acesta a inceput lupta pentru adjudecarea clientilor. Ofertele de pret au fost bune, dar tocmai asta a fost problema: diferentierea intre vanzatori nu s-a facut exclusiv in temeiul pretului. A fost nevoie de lupta de guerrilla, iar asta s-a tradus in bugete de promovare crescute. Dupa un 2009 in care bugete de marketing si publicitate au fost reduse la jumatate, acum au crescut cu pana la 10%, in cazul celor care si-au dorit intr-adevar sa vanda.

Fete topless, inghetata gratis si reduceri la fel de tentante promovate cu peste 60.000 euro

Jucatorii importanti din real estate, companiile cu traditie, au ales sa pastreze politica de promovare, cu toate ca aproape toti merg in continuare cu bugete reduse. Programul «Prima Casa» a fost foarte important in campaniile de comunicare. Acesta generat un flux mare de informatii, majoritatea dezvoltatorilor incercand sa profite de ocazie pentru a-si promova ofertele. Strategia de promovare care a starnit cel mai mare interes  anul acesta a fost, fara doar si poate, a celor de la Be Igloo. Chiar daca a fost, chiar daca nu a fost la editia de septembrie a tIMOn, orice interesant de piata imobiliara a stiut despre fetele topless care prezentau case la targ. „Am platit cu 2.000 de euro cele 6 domnisoare care au avut curajul sa prezinte topless case la targ. Am facut multa valva atunci, multi s-au aratat ofensati de campania noastra. Dar am spus-o si atunci, o spun si acum: ceea ce am facut noi este arta si are si un nume: body painting. in plus, nu am inventat noi roata, aceasta strategie a fost folosita chiar de mai multe ori, la mai multe targuri internationale din capitale precum Paris sau Londra.”, spune Nimrod Zvik, director de marketing Be Igloo. Aceasta a fost insa cea mai neconventionala, dar nu si cea mai scumpa campanie de promovare a Be Igloo. in vara, fondul de investitii a lansat campania „Zu si Be Igloo iti racoresc vara”. Astfel, trei saptamani caravana Be Igloo s-a plimbat prin tot Bucurestiul si a oferit trecatorilor inghetata si „preturi racoroase” la apartamentele din portofoliul Be Igloo. Aceasta campanie a avut un buget de 60.000 de euro. „Promovarea este vitala oricand, dar cu atat mai mult pe timp de criza. Be Igloo are 30-40 de clienti pe luna care viziteaza showroom-urile si datorita marketingului agresiv. Din acesti clienti, 90% devin cumparatori, dupa o perioada de negocieri. Iar aceasta perioada difera de la client la client, de la proprietate la proprietate.”, continua Nimrod Zvik.

Promovare pe tricourile fotbalistilor, in valoare de cateva sute de mii de euro

Green City a marcat, pentru 2010, o crestere cu 10% a sunei alocate pentru promovare. Aproximativ 70% din bugetul de promovare a fost investit in mediul online, dar cea mai puternica metoda de comunicare, apreciata la cateva sute de mii de euro, a fost branduirea tricourilor fotbalistilor de la Unirea Urziceni cu logoul proiectului, in calitate de partener oficial al echipei de fotbal. “Pana in acest moment, 70% din vanzarile Green City s-au datorat campaniei de marketing. Restul se datoreaza politicilor eficiente de vanzari. Cert este ca impreuna, aceste strategii ne-au adus titlul de cei mai buni vanzatori ai anului. Am vandut o medie de 13 case pe luna, ceea ce inseamna chiar mai mult decat ne-am propus noi si foarte mult pentru o piata care la inceputul anului era declarata moarta.”, declara Alexandru Petrescu, director de vanzari la Green City. 

Agentiile imobiliare investesc zeci de mii de euro in promovarea companiei si a locuintelor reprezentate

“Noi am dus o campanie de promovare clasica, cu bannere in ziare, outdooruri si mediul online, care ne-a costat cam 3.000 de euro. Dar cea mai mare investitie a fost imaginea noastra, pentru ca nu poti pretinde vizibilitate si incredere atata timp cat nu ai ce arata. Asa ca noi am ales sa mergem de la bine la mai bine si am investit inca 15.000 euro intr-un site nou la care inca lucram, intr-un logo nou si in consiliere de imagine.”, declara Andrei Rusu, director Vission House. Iar costurile sunt cu atat mai mari cu cat proprietatile sunt mai scumpe. “Noi reprezentam proprietati ale caror preturi urca pana la 7 milioane de euro, iar pentru un astfel de imobil promovarea se face individual. Orice proprietate este analizata separat, agentia plateste pentru expertiza juridica, expertiza tehnica si analiza oportunitatii investitionale. De asemenea, concepem materiale promotionale separate pentru fiecare proprietate in parte. De fapt, fiecare casa pe care o vindem are siteul ei, de sine statator, unde oferta este prezentata detaliat.”, spune stefan Nita de la Luxury International.

“Realitatea nu este tocmai roz. Vanzarile se fac greu, numarul potentialilor clienti calificati este mic,iar increderea lor e si mai dificil de castigat. Problema cea mai mare este ca nu exista siguranta in piata, iar la cati dezvoltatori neseriosi au existat, scepticismul clientilor este firesc. Tocmai de aceea, ca investitor, nu poti ignora bugetele de marketing. Scopul lor este, pe langa awareness si promovarea ofertelor, exact acela de a castiga increderea clientilor. Drept dovada, aceia putini care au inteles acest lucru, au si vandut. Ne bucuram ca, la sfarsit de an, putem conchide ca aceia care au vandut sunt clientii nostri”(Loredana Albu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here