vasilescuConceptul de criza economica are – in general – mai multe elemente si etape definitorii. Care sunt acestea si unde se afla, acum, Romania?
Observ ca in societatea nostra se produce o confuzie intre „criza” si „recesiune”. Unii pun chiar semnul egal intre termeni. Ei, bine, raportul dintre „recesiune” si „criza” este cel dintre „parte” si „intreg”. Criza este „intregul”, iar „recesiunea este „partea”, este „varful” intregului, faza cea mai grava a crizei!  Pot fi crize fara recesiune, dar nu exista recesiune fara criza. Este ca si in cazul imbolnavirii corpului uman si se poate vorbi despre „corpul” economiei. intai, simti o moleseala, apoi ai frisoane, apoi faci temperatura – 38, 39 de grade – si simti ca se instaleaza boala. insa, uneori, boala te poate ocoli. Daca faci un tratament adecvat si rapid, boala – desi si-a anuntat sosirea – nu se mai instaleaza in corpul tau…
Cam asa este si in criza! intai, simti „frisoane”. Cum am simtit noi? in primul rand, peste noi a venit un „val” al vestilor rele, care soseau din America. Apoi, am vazut ca a inceput sa se subtieze capitalul si venea din ce in ce mai putina valuta in tara. Dintr-o data, ne-am trezit – din vara lui 2007, cand am avut un curs de schimb de 3,1 lei pentru euro – ca usor-usor leul a inceput sa piarda teren, tocmai pentru ca se imputina valuta intrata in tara. Acesta a fost un alt simptom al crizei.
Pe urma, a venit inflatia! Din anul 2000 si pana in 2007, noi am mers – an de an – cu un „tandem”: crestere economica, plus dezinflatie. A fost tandemul „sanatos” al unei economii „bolnave”… Pentru ca economia a fost bolnava si atunci. Am avut un decalaj teribil intre cererea si oferta de bunuri si servicii, decalaj care a fost determinant pentru „boala cronicizata” a Romaniei. Ei, bine, zburdam, inainte, intr-un boom economic relativ, realizat an de an pe baza acestui tandem: „crestere economica / dezinflatie”. Pana cand dezinflatia a cedat si s-a transformat in inflatie. Astfel, au inceput sa creasca preturile, pe fondul crizei.
Pe urma, bancile au „inchis robinetele”! Pana la criza, cand am simtit simptomele crizei, sloganul bancilor era asa: „Uitati de bani. Daca vreti sa cumparati o casa, ganditi-va doar cine va fi administrator sau daca feresterele sunt catre soare. De bani, ne ocupam noi”! Mai tineti minte reclama? insa, dintr-odata, bancile nu „s-au mai ocupat” de bani. si-atunci, criza a devenit profunda! Pe acest fond, cand au venit semnale din Occident ca se restange piata de acolo si exporturile noastre nu vor mai „zburda” ca si pana atunci, s-a instalat si recesiunea! si-asa, ne-am trezit in criza, din criza – in recesiune, iar acum suntem intr-o criza, cu recesiune! Asadar, aceasta este formularea corecta: este o criza, cu varful ei – recesiunea!

Care sunt solutiile de iesire a Romaniei din aceasta situatie?
Pentru Romania, sunt aceleasi solutii folosite in intreaga lume: bani, bani si iar bani! Sigur ca acest „triunghi” – bani, bani, bani – poate fi „imbracat” in diverse formule. Este nevoie de investitii, pentru ca fara ele nu razbim! Avem nevoie de capital strain, de bani de-afara – fara ei, nu razbim! imprumuturile de la Comisia Europeana, de la Banca Mondiala si de la FMI – atat de mult discutate la noi in tara – sunt de fapt o „gura de oxigen” pe care a primit-o Romania si fara de care ar fi clacat iremediabil pentru zeci de ani de acum inainte. Mai sunt si fondurile europene, in valoare de peste 20 de miliarde, pe care nu putem sa le atragem. Nu reusim sa mobilizam fonduri in buget, ca sa pornim investitiile…

si ce este de facut?
in primul rand, putem porni prin exporturi. in al doilea rand – mai mult consum. Dar, ce inseamna asta? inseamna o crestere de salarii, o „remodelare” a pensiilor, inseamna bani mai multi si mai multe locuri de munca in sectorul privat – fara de care, iar, nu razbim. in al treilea rand, este nevoie de investitii, atat din fonduri bugetare, atat cat putem, ori de la investitorii romani, cat si din afara, de la investitorii straini, precum si din fonduri europene! Aceasta este formula! Exporturi, consum intern si investitii – cele trei elemente-cheie ale iesirii Romaniei din recesiune! Reusim sa punem in practica aceasta formula – bine; nu reusim – strangem cureaua in continuare, ne „ajustam”!
Oricum, chiar daca vom reusi sa scapam de acest „varf” si iesim in 2011 din recesiune cu, sa zicem, 0,1 sau 0,5%, cu 1 sau 1,5%, asta nu inseamna ca – iesind din recesiune – vom iesi si din criza! Criza va continua – cu somaj, pentru ca nu avem cum sa inchidem imediat cercul, va continua cu bani mai putini, cu banci care vor fi reticente in continuare, o vreme, cu salarii care nu vor putea creste prea mult…
Daniel Negut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here