Reaparitia indoielilor privind capacitatea de rambursare a datoriei unor state europene impreuna cu sugestia noii politici monetare a Fed au condus la noi maxime istorice pentru aur.
«Investitorii au luat in calcul sansele ca Fed sa se inscrie intr-o noua miscare de relaxare monetara neconventionala, asa-numita quantitative easing, care presupune achizitia de active financiare. Practic, aceasta este o operatiune echivalenta cu tiparirea de bani. Disensiunile in interiorul comitetului de politica monetara (FOMC) nu par a speria cumparatorii de aur», a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.
Aurul accelereaza in ultimele luni un trend ascendent inceput in urma cu mai bine de 10 ani. De la 250 dolari/uncie in 1999 metalul galben a atins cotatii de peste 1320 dolari/uncie saptamana trecuta, o apreciere de 528%.
Vanzarile de aur ale FMI si mai multor banci centrale semnatare ale unei conventii comune au fost la un nivel cu aproape 40% mai scazut in cele 12 luni incheiate luna trecuta fata de cele din perioada similara anterioara. Este cel mai scazut volum de la semnarea acordului multilateral in 1999. «Limitarea vanzarilor din partea FMI si a bancilor centrale din tari dezvoltate s-a adaugat intrarii la cumparare a altor institutii financiare centrale din Asia, inclusiv cea din Bangladesh, intarind astfel trendul ascendent. Pe de alta parte, istoric bancile centrale nu s-au dovedit investitori inspirati pe termen lung», precizeaza analistii X-Trade Brokers. « Pe langa activitatea bancilor centrale si a investitorilor cautand un refugiu intr-o perioada de turbulente in zona Euro, unde Irlanda focalizeaza ingrijorarile mai recent, activitatea speculatorilor este posibil sa joace un rol semnificativ», a aratat Victor Safta
Dolarul american a pierdut teren in fata monedelor partenerilor comerciali importanti, inclusiv in fata yenului japonez, in ciuda interventiei Bancii Centrale a Japoniei. De la minimele din 7 iunie din acest an pana la varful recent din 1 octombrie dolarul a pierdut 16,04% in fata monedei unice europene, in ciuda unor tensiuni inca prezente in pietele creditului de pe batranul continent. « Dolarul s-a depreciat semnificativ in ultimele luni, integrand in buna parte efectele potentiale ale unor achizitii de active din partea Fed si conducand in schimb la aprecieri sustinute pentru activele reale, aurul atingand noi maxime istorice si argintul niveluri record pentru ultimii 30 de ani», a precizat Victor Safta. «Cotatiile record ale aurului vor atrage in continuare speculatorii, insa evolutiile spectaculoase trebuie tratate cu prudenta», a aratat Victor Safta.
****
Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, care s-a extins in alte sase tari europene: Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania si Romania, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport contracte tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB detine platforme on-line de exceptie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent la conturile de investitii, iar echipele locale ofera gratuit cea mai competenta consultanta de profil.
La nivel european, X- Trade Brokers are peste 15.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 20 miliarde Euro.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzactii de minim 800 milioane Euro pe luna pana la sfarsitul anului in curs.
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro