„In ultimii ani, energia verde si eficienta energetica s-au aflat permanent pe agenda Camerei bucurestene. Preocuparile noastre nu s-au limitat doar la a informa comunitatea de afaceri cu privire la problematica energiei verzi prin intermediul unei serii de seminarii, mese rotunde, conferinte, ci au vizat, de asemenea, organizarea unor intalniri – precum cea de astazi – dedicate facilitarii parteneriatelor pentru valorificarea oportunitatilor create de aceasta uriasa piata si pentru finantarea proiectelor in domeniul energiei verzi”, a afirmat presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, in deschiderea forumului de afaceri romano-austriac cu tema „Energii regenerabile si tehnica mediului inconjurator”, care a avut loc joi, 23 septembrie 2010.
La evenimentul organizat de Camera bucuresteana, alaturi de Sectia Comerciala din cadrul Ambasadei Austriei la Bucuresti si ecoplus International, cu sprijinul Camerei Nationale, au participat, de asemenea, dr. Petra Bohuslav, ministrul economiei, turismului si sportului al Landului Austria Inferioara, Edith Predorf, atasat comercial in cadrul Sectiei Comerciale a Ambasadei Austriei la Bucuresti, Daniel Marcu, directorul general al ecoplus International – Agentia Economica a Landului Austria Inferioara in Romania. Forumul a fost deosebit de bine primit pe piata, reprezentanti a circa 100 de firme romanesti participand la discutiile cu membrii delegatiei austriece.
„Romania este un important partener de afaceri pentru Austria Inferioara, cel mai mare land federal al Austriei. Din acest motiv s-a deschis in anul 2007 biroul ecoplus International in Timisoara – peste 400 de intreprinderi din Austria Inferioara fiind asistate in ultimii trei ani de Agentie”, a declarat ministrul Petra Bohuslav. Potrivit acesteia, tara noastra se situeaza intre primele sase piete de export ale Austriei Inferioare, romanii fiind interesati indeosebi de masini si utilaje (circa 25% din importurile din Austria Inferioara). „Alaturi de camerele de comert si industrie si de Ambasada Austriei la Bucuresti, am lucrat foarte bine pe piata romaneasca”, a subliniat ministrul Petra Bohuslav.
„Energia verde poate fi un pilon important care sa asigure dezvoltarea durabila a Romaniei. Valorificarea exceptionalului potential energetic al tarii noastre – eolian, solar, geotermal, de biomasa – va conduce la indeplinirea angajamentelor asumate de Romania pe plan european in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cresterea ponderii surselor regenerabile de energie in consumul final de energie si cresterea eficientei energetice”, a declarat presedintele CCIB, Sorin Dimitriu. Despre potentialul deosebit al domeniul energiei verzi si al tehnologiilor de mediu si despre oportunitatile pe care le ofera piata romaneasca a vorbit si Edith Predorf, atasat comercial in cadrul Sectiei Comerciale a Ambasadei Austriei la Bucuresti. Domnia sa a subliniat, de asemenea, faptul ca Austria ocupa primul loc in ceea ce priveste investitiile directe in tara noastra, cu aproape 10 mld. euro (circa 20% din totalul investitiilor straine in Romania).
Din delegatia austriaca au facut parte firme care activeaza in sectoare de activitate precum biogaz, biomasa, statii de epurare a apei, instalatii de tratare a deseurilor si obtinerea de energie electrica, statii de control al circuitului apei (proiecte EMSR), proiectare si executie de micro hidrocentrale, materiale de izolare de inalta eficienta EPS, inginerie in constructii in sectoarele apa/canal, realizare de cadastre pentru canalizare si conducte de apa. O parte dintre membrii delegatiei au fost la primul contact cu piata romaneasca, in timp ce altii au realizat deja proiecte de referinta in Romania.
Biroul de Presa al CCIB