Balkanik Festival – Home of World Music si-a incheiat cea de-a XI-a editie cu succes la Gradina Uranus: un melting pot cultural care a adus impreuna comunitati si artisti

Bucuresti, 11 septembrie 2024 – Timp de trei zile, Gradina Uranus a vibrat sub ritmurile si emotiile celei de-a XI-a editii a Balkanik Festival, fueled by OSCAR Downstream, un eveniment unic care aduce laolalta nu doar muzicieni exceptionali din intreaga lume, ci si comunitati, culturi si povesti care ne amintesc ca suntem parte dintr-un univers mai mare, divers si plin de magie.

Cu un line-up impresionant care a inclus nume sonore precum Fanfare Ciocarlia din Romania, Shantel & Bucovina Club Soundsystem din Germania, Baba Zula din Turcia si Collectif Medz Bazar din Armenia si Franta, festivalul a oferit o experienta care a depasit granitele geografice si culturale, teleportand publicul intr-o calatorie muzicala plina de emotie si energie.

Balkanik Festival este proiect co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului „Bucuresti 565. Conexiuni urbane” 2024.

„Balkanik nu este doar un festival de muzica. Este o sarbatoare a diversitatii, a traditiilor si a intalnirilor intre oameni. Anul acesta, am fost martorii unei veri tarzii perfecte, in care ritmurile balcanice, est-europene si orientale s-au impletit armonios in aerul proaspat de toamna, intr-o gradina incarcata de istorie si magie” – Ligia Kesisian, director artistic.

Fanfare Ciocarlia, emblematicul grup din Zece Prajini, a dat tonul petrecerii cu un spectacol de alamuri care a ridicat multimea in picioare inca din prima seara. Publicul a raspuns cu un val de energie, iar atmosfera exploziva s-a pastrat pana la finalul festivalului. Trupe ca Baba Zula, cu al lor „Oriental Dub” psihedelic, si Shantel, cu binecunoscutele sale mixuri cosmopolite, au oferit momente de neuitat, transportandu-i pe spectatori de pe malurile Bosforului pana in inima Balcanilor.

Trei zile de arta, traditie si incluziune culturala – pe langa concertele live, vizitatorii au putut explora un targ mestesugaresc, expozitii si o varietate de bucatarii internationale. Gradina Uranus, un spatiu cu o incarcatura istorica aparte, a gazduit zeci de activitati menite sa reflecte caracterul eclectic si primitor al festivalului. „Am revenit acasa, la Gradina Uranus, locul unde a inceput povestea Balkanik. Aici, arta se intalneste cu istoria, iar muzica devine limbajul comun al diversitatii”, a adaugat Ligia Kesisian.

Peste asteptari si pentru comunitatea internationala – editia din acest an a atras nu doar publicul local, ci si un numar semnificativ de turisti veniti special pentru acest eveniment din colturi indepartate ale lumii. Balkanik Festival a devenit, de-a lungul anilor, o destinatie pentru iubitorii de muzica de calitate, de experiente autentice si de conexiuni interculturale.

„Balkanik Festival nu este atat de mult despre geografie, ci mai degraba despre suflet, sentiment si viziune”, a declarat Shantel.

„A fost o editie spectaculoasa. Am simtit cu adevarat cum muzica ne poate uni si aduce impreuna comunitati diverse. Atmosfera de la Balkanik Festival este magica si speram ca aceasta traditie va continua si in anii care vin”, a afirmat unul dintre participantii la festival.

Balkanik Festival – Mai mult decat un eveniment, o miscare culturala: De la prima sa editie, Balkanik Festival a incurajat incluziunea si deschiderea catre alte culturi, fiind un spatiu al dialogului si intelegerii diferitelor culturi prin arta. Festivalul nu reprezinta doar o platforma pentru artisti internationali, ci si un punct de intalnire pentru comunitati diverse care, an de an, revin pentru a sarbatori impreuna frumusetea diversitatii.

Abonamente pentru ediția 2025 Primele 300 de abonamente super early bird pentru cea de-a XII-a editie a Balkanik Festival, programata in perioada 5-7 septembrie 2025 sunt acum disponibile pe LiveTickets https://www.livetickets.ro/bilete/balkanik-festival-2025  si iabilet https://www.iabilet.ro/bilete-balkanik-festival-101780/, la pretul de 100 de lei, iar organizatorii promit o experienta cel puțin la fel de captivanta.

Pentru mai multe informații, vizitati www.balkanikfestival.ro si retelele de  social media.

Link event:

https://www.facebook.com/events/s/balkanik-festival-home-of-worl/1192589478632280/

 

Balkanik Festival – Home of World Music #11 este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, fueled by OSCAR Downstream ca partener principal; proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National*; Balkanik Festival este proiect co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului „Bucuresti 565. Conexiuni urbane” 2024.**;  sponsorizat de BRD Groupe Société Générale , Pop Cola, cu sprijinul Uniunii Armenilor din Romania, al Centrului Cultural Armean din Bucuresti, Institutului Cultural Roman, Institutului Francez Roman, Institutului Polonez, Epson – partener tehnic, co-finantat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Polonia; partener de mobilitate: Bicicletele Pegas; Partener de ospitalitate: Hotel Minerva

 

Parteneri media: Radio Guerrilla, Pro TV, Carturesti, Aici a stat, Happ, Haute Culture, Infomusic, IQads, Scena9, Nine O’Clock, Observator Cultural, Revista Golan, spotmedia.ro, Traieste muzica, Utopia Balcanica, Ziarul Metropolis, Zile si Nopti, Munteanu Recomanda.

 

*„Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul  in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea  beneficiarului finantarii.” 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here