Un Tyrannosaur de 75 de milioane de ani a fost descoperit cu conținutul stomacului său încă intact, în ceea ce cercetătorii au numit o „descoperire o dată în viață”.

În 2009, personalul de la Muzeul de Paleontologie Royal Tyrrell din Alberta examina o fosilă recent descoperită de Gorgosaurus când au observat ceva care ieșea din coastele sale. Oamenii de știință au realizat curând că se uitau la oasele mici ale degetelor de la picioare – și că ultima masă a dinozaurului juvenil fusese păstrată în stomacul său timp de zeci de milioane de ani.

Acum, o analiză a conținutului stomacului Gorgosaurus a dezvăluit picioarele cărnoase ale unei perechi de mici dinozauri asemănători cu păsările, cunoscuți sub numele de Citipes elegans. Cercetătorii spun că acesta este primul Tyrannosaur descoperit cu conținutul stomacului păstrat.

„Se simte destul de nefericit pentru Citipes, dar norocos pentru noi”, a spus dr. Darla Zelenitsky de la Universitatea din Calgary într-un interviu cu IFLScience.

Zelenitsky este unul dintre autorii unui studiu detaliind descoperirile, publicat în jurnalul Science Advances.

Probabil că dinozaurul a murit în decursul unei săptămâni de la ultima sa masă, dar cercetătorii nu au reușit să determine cauza morții sale.

„Este destul de clar care este cauza morții micului Citipes”, a spus coautorul dr. François Therrien. „Dar în ceea ce privește cauza morții lui Gorgosaurus? Nu avem idee, dar [el] probabil nu a murit din indigestie.

„Cadavrul dinozaurului a fost găsit în depozitul unui canal de râu, dar asta nu înseamnă neapărat că a înecat-se în râu. Este doar că acesta este un mediu ideal pentru a fi îngropat pentru că râurile transportă multe sedimente.”

Mai mult, cercetătorii au spus că conținutul stomacului Gorgosaurus sugerează că tinerii Tyrannosauri aveau obiceiuri alimentare și diete diferite față de adulți. Cercetările anterioare sugerează că Gorgosaurii adulți, care puteau cântări aproximativ 2.200 de livre, vâna mari erbivore, folosind craniile lor uriașe și dinții lor „banane ucigașe” pentru a tăia oasele prăzii.

Între timp, juvenilii erau rapizi și agili și, aparent, vânau pradă mult mai mică decât ei.

„Acest specimen din Alberta, care este păstrat în mediu râuric, ne oferă o imagine bună a comportamentului unui dinozaur Tyrannosaur, și aceasta este comportamentul său de hrănire”, a spus Zelenitsky. „Faptul că era un consumator atât de precis, un consumator pretențios și că alerga după pradă mică și rapidă, cum ar fi Citipes.”

Cercetătorii intenționează să folosească descoperirile lor pentru a extinde cercetarea asupra obiceiurilor alimentare ale acestor dinozauri, inclusiv cum se schimbă aceste obiceiuri alimentare în timp.

„Acum avem dovezi că tinerii Tyrannosauri aveau o dietă diferită față de adulți, dorim să încercăm să precizăm dacă mai putem spune alte lucruri despre asta, cum ar fi ce tip de pradă au vânat, sau la ce moment exact s-a schimbat dieta, și cum”, a spus Therrien.

„Faptul că Tyrannosaurii erau capabili să ocupe diferite nișe ecologice de-a lungul vieților lor a fost probabil unul dintre factorii care i-au făcut animale atât de reușite.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here