Exerciţii de yoga simple, explicate de Dana Ţupa

 

Odată venirea căldurii, tot mai multe persoane se plâng de astenie, oboseală, lipsa de energie și vitalitate, în special după ora prânzului atunci când resursele acumulate în timpul nopții par să se epuizeze mai repede.

În opinia profesoarei de yoga Dana Ţupa, toate aceste stări se instalează atunci când nu am reuşit să ne centrăm punctul de echilibru personal pentru o perioadă mai lungă de timp, iar starea de disconfort creşte exponenţial. Acest punct diferă de la om la om, iar de regulă se regăseşte într-una dintre cele 3 regiuni ale corpului: în abdomen, în piept sau în zona capului. Punctul de echilibru personal este acel punct în care ne simţim “acasă”, acolo unde ne simţim compleţi, de unde ne extragem forţa personală şi starea de bine.

 

Cum putem detecta punctul de echilibru personal şi cum îl putem centra?

“Cea mai simplă modalitate de găsire a acestui punct de echilibru este să stăm relaxați (o putem face întinși sau pur și simplu stand comod într-un fotoliu) și să ne mutăm atenția pe rând în aceste 3 zone pentru minim 2 minute: abdomen, piept și cap. Acolo unde simțim stare de bine și confort, reprezintă punctul nostru de echilibru. Pentru mai multă siguranță repetăm exercițiul, până când avem dovadă repetitivă a acestui punct”, explică profesoara de yoga Dana Ţupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy – prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International din Statele Unite.

După ce am identificat punctul nostru de echilibru, următoarea fază este de obţinere a centrării. Întâi de toate, trebuie să aprofundăm câteva noţiuni elementare despre chakre – acei 7 centri energetici ai omului, dispuşi de-a lungul coloanei vertebrale. Astfel, Muladhara se află în zona perineului, Svadishtana deasupra osului pubian, Manipura se află în zona ombilicului, Anahata în zona pieptului, Vishuddha în zona gâtului, Ajna în mijlocul frunții şi Sahasrara în creștetul capului

Exercițiul presupune corelarea atenției cu respirația prin chakre, de jos în sus și de sus în jos, astfel:

  1. Stăm pe un scaun având spatele drept, tălpile pe podea, palmele pe genunchi cu față în sus și începem să respirăm pur și simplu prin fiecare chakra, de la Muladhara spre Sahasrara.
  2. Alegem un număr de respirații pe fiecare chakra, dar minim 5. Cu alte cuvinte, acest număr de respirații se păstrează pentru fiecare chakra în parte. Cum respirăm? Exact ca și când nările noastre ar fi situate în chakra respectivă și pe acolo intră aerul, incărcat cu energie. Nu contează că nările noastre sunt la nivelul capului, ci atenția care este focus în chakra respectivă. Vom simți cum acestea se energizează pe rând.
  3. Centrarea se face păstrând atenția strictă în zona punctului personal de echilibru și respirând după cum urmează: ne imaginăm cum din acel punct de echilibru personal se deschid două tuburi în sensuri opuse: sus-jos. Pe inspirație absorbim energie din ambele sensuri exact ca două furtune de aspirator, iar pe expirație o concentrăm în punctul de echilibru. Respirația se face pe minim 3 minute.

 

Dana Ţupa este Expert Yoga Teacher acreditat la Yoga Alliance  International USA cu cea mai înalta calificare, E-RYT500. Este şi Fondatorul PURNA Yoga Academy, prima şcoală de yoga din România acreditată la acelaşi for internaţional, şcoală care a scos, în 2014, primii instructori yoga din România, acreditaţi internaţional. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alături de profesori şi maeştri din România şi din străinătate (Thailanda, Elveţia, Italia, UK, India, Turcia). Este master NLP, a studiat Strategic Interventions, cu Tony Robbins şi Chloe Madanes. A urmat cursuri de Vipassana în Chiang Mai, Thailanda, participând şi la seminarii cu Dalai Lama în Elveţia şi India. A susţinut cursuri de yoga şi seminarii, atât în Romania, cât şi în Thailanda, cel mai de succes dintre ele, considerându-l a fi, Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditaţie şi vizualizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here