Academia Oamenilor de Știință din România, prin Secția Științe Tehnice și Secția Științe Medicale, a organizat, împreună cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Simpozionul „Interdisciplinaritate Inginerie-Medicină-Etică-IA”, eveniment care a avut loc în data de 19 iulie, începând cu ora 11.00, în Sala Constantin Angelescu a AOSR. Manifestarea s-a bucurat de o participare selectă, formată din membri ai corpului academic, profesori universitari, cercetători științifici, doctoranzi.

 

La Simpozionul „Interdisciplinaritate Inginerie-Medicină-Etică-IA”, conducerea Academiei Oamenilor de Știință din România a fost reprezentată de: prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele de onoare al AOSR, prof. univ. dr. Viorel Jinga, vicepreședinte AOSR, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr, vicepreședinte AOSR.  Moderatorii evenimentului au fost:Prof. univ. dr. ing. Iulian Antoniac, Prof. univ. dr. ing. Miron Zapciu, Prof. univ. dr. med. Horațiu Moldovan, Prof. univ. dr. med. Marius Niculescu.

 

Simpozionul s-a desfășurat în cadrul Proiectului Național „România Cunoașterii”, inițiat de Academia Oamenilor de Știință din România și de cele două universități de prestigiu ale țării,Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, cărora, încă de la lansare – un eveniment de excepție al mediului academic românesc –, li s-au raliat universități și instituții de marcă ale științei și cercetării.Obiectivul strategic al Proiectului „România Cunoașterii” îl reprezintă dezvoltarea țării prin educație, știință, cercetare și tehnologie – vectori ai progresului și evoluției economiei, societății și civilizației. În direcția acestui obiectiv, dezvoltarea durabilă a României prin cunoaștere, Proiectul își propune să creeze un cadru național al dezbaterii, un think-tankcare să reunească personalități reprezentative pentru fiecare domeniu implicat, oameni de știință, cercetători, membri ai corpului academic, experți și specialiști, decidenți și responsabili politici, o sinergie a inteligențelor creatoare și inovatoare.

 

Simpozionul și-a propus să aducă într-un cadru comun al dezbaterii și al colaborării specialiști din cele două domenii– științe medicale și inginerie –, având în vedere importanța capitală a implicării noilor tehnologii în sistemul de sănătate, în activitatea spitalelor și în dezvoltarea industriei naționale de producție a dispozitivelor medicale și a instrumentarului medical modern și competitiv. Procesul de digitalizare și de robotizare, implicarea progresivă a Inteligenței Artificiale și a științei datelor remodelează întregul sistem medical, în toate componentele lui, cu accent pe diagnosticare, investigare, tratament, îngrijire a pacientului, predicția complicațiilor și eficientizarea proceselor administrative. O temă importantă a demersului științific o constituie dimensiunea etică a implicării AI în procesul de digitalizare a sistemului medical, care devine o responsabilitate comună, a dezvoltatorului și a întregului ecosistem. În acest cadru al evoluțiilor fără precedent, care antrenează o modernizare rapidă a sistemului medical cu aportul tehnologiei digitale, colaborarea dintre științele medicale și tehnologia de vârf, dintre medici și ingineri prezintă o importanță fundamentală.

 

Programul Simpozionului a inclus următoarele prelegeri: Prof.univ.dr.ing. Iulian ANTONIAC, UNSTPB București, Materiale și tehnologii pentru dezvoltarea unei industrii a dispozitivelor medicale la nivel național;Dr.ing. Ileana MATEȘ, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central, Printarea 3D a dispozitivelor medicale – drumul de la cercetări în laborator la utilizare clinică;Prof.univ.dr.med. Călin SCRIPCARU, Institutul de Medicină Legală Iași, Dileme de dozare a alcoolului și drogurilor în practica medico-legală actuală;Prof.univ.dr.ing. Bogdan IONESCU, UNSTPB București, Inteligența artificială în domeniul sănătății. Comunicările au generat o serie de intervenții și discuții purtate de participanții din sală și din mediul online, un dialog fecund, cu idei valoroase și inovative, bazate pe experiența și expertiza specialiștilor, care pot contribui la dezvoltarea colaborării și evoluțiile din cele două domenii.

 

Simpozionul „Interdisciplinaritate Inginerie-Medicină-Etică-IA” a constituit un eveniment de marcă al mediului academic, al științei și cercetării românești, care exprimă preocupările elitei celor două domenii, tehnologic și medical, pentru dezvoltare inteligentă și eficientă, printr-o colaborare activă, receptivă la evoluțiile tehnice și științifice de ultimă oră, prin implicarea complexă a tehnologiei digitale în domeniul sănătății, prin idei inovative și soluții creative. Prin abordarea interdisciplinară, prin obiective și idei, Simpozionul reprezintă o contribuție la procesul de dezvoltare durabilă și inteligentă a țării pe care îl asumă ca obiectiv fundamentalProiectul „România Cunoașterii”.

 

Biroul de Comunicare și Relații Publice al Academiei Oamenilor de Știință din România

(Contact: [email protected])

 

București, 21.07.2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here