Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/agricultura-vegetarian-fructe-recolta-264537/
Pentru că există o gamă variată de fructe şi legume bogate în proteine, veganilor le este mai uşor să urmeze acest stil de viaţă şi persoanelor care doresc să ţină post nu li se mai pare dificil acest lucru. O dietă bogată în proteine era, până nu demult, imposibilă pentru vegetarieni, dar acum, odată ce specialiştii au dovedit faptul că există fructe şi legume bogate în proteine, există un mod mult mai simplu de a-şi îmbogăţi dieta zilnică şi de a avea o stare de sănătate bună, chiar şi fără carne.
Din ce în ce mai multe persoane sunt interesate să urmeze diete vegane, reducând consumul produselor de origine animală şi de aceea se întreabă “ce este aronia” şi ce alte fructe şi legume mai pot consuma pentru a-şi completa necesarul zilnic de proteine.
Dietele vegetale pot asigura necesarul de proteine zilnic
Deşi pare greu de crezut, dieta vegetală poate asigura cantitatea necesară zilnică de proteine dar s de vitamine şi de minerale. Specialiştii în nutriţie asigura veganii că le este posibil să obţină toate proteinele de care au nevoie cu ajutorul unei diete bine gândite bazată pe fructe, legume, plante oleaginoase şi seminţe.
Proteinele sunt importante în orice dietă, mai ales pentru sportivi şi vegani, fiind esenţiale pentru a menţine masa musculară şi pentru a asigura funcţionarea corectă a organismului. Adulţii trebuie să consume zilnic 50 de grame de proteine pentru o sănătate de fier.
Fructe bogate în proteine – tu ştii care sunt
Cele mai recomandate fructe bogate în proteine de către specialişti sunt:
- piersicile cu o valoare de 3% din valoarea zilnică recomandată de proteine;
- zmeură care asigura tot 3% din valoarea zilnică recomandată de proteine;
- bananele, care asigură 3% din valoarea zilnică recomandată de proteine;
- cireşele, care asigură 3% din valoarea zilnică recomandată de proteine;
- kiwi, care asigură care asigură 4% din valoarea zilnică recomandată de proteine;
- avocado, care asigură 6% din valoarea zilnică recomandată de proteine;
- aronia, care asigură 7% din valoarea zilnică recomandată de proteine;
- guava, care asigură 8% din valoarea zilnică recomandată de proteine;
- rodia, care asigură 9% din valoarea zilnică recomandată de proteine.
Legumele bogate în proteine care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al veganilor sau al celor care postesc
Din dietă zilnică vegetarienilor sau a celor care ţin post nu trebuie să lipsească următoarele legume:
- sparanghelul, care poate fi consumat în salate sau ca şi garnitură;
- broccoli, care poate fi consumat la abur, fiert, fiind bogat în aminoacizi esenţiali şi în proteine;
- spanac, fiind un aliment accesibil şi uşor de preparat în mai multe modalităţi;
- varza de Bruxelles, un aliment bogat în proteine, vitamina K şi C, fiind o sursă bogată de fibre, de vitamina B6 şi fier;
- mazăre, o legumă preţioasă datorită versatilităţii, fiind bogată în proteine, fibre şi vitamine;
- cartof, legumă cea mai bogată în proteine şi fibre dietetice, precum şi în vitamina B6;
- naut, legumă cu un conţinut ridicat de proteine, care se consuma sub formă de hummus şi se poate dovedi o alternativă excelentă la unt;
- soia, planta cu cel mai ridicat nivel de proteine.