Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a informat, joi, la Alba Iulia, ca, in momentul de fata, se afla in faza de avizare la ministere un proiect de act normativ prin care fermierii care doresc vor primi gratuit purcei din rasele Bazna si Mangalita, pe care ii vor creste pana la minimum 130 de kilograme, urmand ca jumatate din efectiv sa fie preluat apoi de un procesator la un pret anterior stabilit.

„Suntem deja cu un proiect de act normativ in faza de avizare la ministerele de linie privind porcul de rasa indigena. Sunt cele doua rase, Mangalita si Bazna, care au fost abandonate in ultima perioada de timp, dar, din fericire, cativa oameni in tara aceasta care au avut dragoste fata de acest animal, fata de aceste rase le-au pastrat. Avem un efectiv redus, dar pe care il sustinem in asa fel incat efectivul sa creasca si apoi sa distribuim carnea de Bazna si de porc Mangalita. Este un program care va suscita interes”, a declarat Petre Daea, prezent la Alba Iulia cu ocazia caravanei „Alege oaia!”.

Petre Daea a mentionat ca se vor da purcei gratuit celor care doresc sa creasca porci din cele doua rase. „Acesti porci vor fi crescuti in gospodariile populatiei, intr-o ratie furajera pe care o stiu cei care au crescut dintotdeauna aceste rase. Ei primesc gratuit (purceii — n.r.), avand apoi obligativitatea ca jumatatea din efectivul pe care noi il dam ca si efectiv pentru crestere sa fie preluat apoi de procesatori la preturi stabilite in momentul in care se distribuie acesti purcei”, a explicat ministrul.

Daea a mentionat ca purceii vor fi crescuti si ingrasati pana la minimum 130 de kilograme, urmand sa fie dati apoi la procesator, pentru a face diferite produse sau a vinde carnea asa cum este ea.

„Actul normativ este in avizare la celelalte ministere. Se vor inscrie in program atat cei care doresc sa creasca purcei si cei care doresc sa ingrase purcei, respectiv si cei care vor procesa. Intr-un cuvant, exista un lant al producerii carnii de porc din aceste doua rase bine pus la punct si pe care il dezvoltam cu scopul triplu, anume cel de a dezvolta si a pastra rasa respectiva, de a valorifica cerealele din gospodariile populatiei si, evident, de a acorda consumatorului produse bune si foarte bune”, a conchis ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here