Comisia Europeană a adoptat programul de lucru EU4Health 2024, pentru a realiza principalele priorități ale politicii de sănătate a UE în cadrul Uniunii Europene a Sănătății. Bugetul de 752,4 milioane EUR va stimula dezvoltarea acestuia și va oferi finanțare pentru a aborda probleme importante legate de sănătate în întreaga UE. Aceasta include sporirea pregătirii UE pentru situații de criză prin intermediul Autorității europene de pregătire și reacție în domeniul sănătății (HERA) și a capacității de a răspunde la provocări precum cele legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, va asigura lansarea unor inițiative digitale esențiale, cum ar fi Spațiul european de date privind sănătatea (EHDS), care urmărește în special să valorifice datele digitale privind sănătatea pentru a permite o mai bună asistență medicală pentru pacienții din întreaga UE.
Bugetul 2024 va contribui, de asemenea, la consolidarea rezilienței UE la amenințările transfrontaliere la adresa sănătății și la realizarea Strategiei farmaceutice pentru Europa și a Planului european de combatere a cancerului. În plus, acesta va sprijini inițiativele politice emergente, acordând o atenție deosebită sănătății mintale, sănătății globale și evoluțiilor în domeniul medicamentelor. Pentru a consolida rolul important pe care îl joacă organizațiile civile în punerea în aplicare a politicilor de sănătate ale UE, programul EU4Health continuă subvențiile de funcționare în valoare de 9 milioane EUR în 2024 și va publica o cerere de acorduri-cadru de parteneriat pentru perioada 2025-2026. Adoptarea programului de lucru urmează unui aviz pozitiv din partea statelor membre în cadrul Comitetului pentru programul EU4Health din 28 noiembrie.
Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Adoptarea programului de lucru EU4Health 2024 marchează încă un pas ferm spre o Uniune Europeană a Sănătății și mai puternică și arată încă o dată că politica în domeniul sănătății este o prioritate pentru această Comisie. Finanțarea în cadrul acestui cel mai mare program de sănătate al UE din toate timpurile amplifică angajamentul nostru de a consolida reziliența în domeniul sănătății, de a face să avanseze Strategia farmaceutică pentru Europa și de a realiza acțiunile din cadrul Planului european de învingere a cancerului pentru a îmbunătăți tratamentul, îngrijirea și calitatea vieții pacienților și a familiilor acestora. Societatea civilă are un rol crucial în a ajunge la cetățenii noștri și recunoaștem acest lucru prin continuarea subvențiilor de funcționare în 2024 și prin publicarea unei cereri de acorduri-cadru de parteneriat pentru 2025-2026. Această finanțare va conduce, de asemenea, la eforturi critice în domeniul sănătății mintale, al sănătății globale și la progrese esențiale în domeniul sănătății digitale. Este o mărturie a dedicării noastre colective pentru o UE mai sănătoasă și mai rezistentă.”